Koude douche voor Netanyahu: EU eensgezind over Jeruzalem
De Israëlische premier Netanyahu is er bij zijn eerste bezoek aan Brussel niet in geslaagd van ook maar één EU-lidstaat steun te krijgen voor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Gesterkt door president Donald Trump, die afgelopen woensdag Jeruzalem erkende als hoofdstad, probeerde de Israëlische premier ook in Brussel voet aan de grond te krijgen.
Eerder lieten twee EU-lidstaten, Tsjechië en Hongarije, doorschemeren Israël tegemoet te willen komen. Kort na Trumps erkenning van Jeruzalem stak de Hongaarse president Orban een stokje voor een gemeenschappelijke EU-afwijzing van de Amerikaanse stap. Daarom kwam Brussel niet verder dan een afkeurende verklaring van EU-buitenlandchef Mogherini.
Tsjechië was meer uitgesproken: president Zeman zei op de televisie dat Trumps beslissing hem "echt gelukkig" maakte. "Vroeger of later zouden we de VS kunnen volgen en de Tsjechische ambassade verplaatsen naar Jeruzalem", voegde hij eraan toe.
'Andere landen volgen'
Met die welwillende reacties in het achterhoofd zei Netanyahu afgelopen week op een persconferentie: "We hebben al contact met andere landen die met zo'n zelfde erkenning zullen komen als Trump."
Later krabbelden zowel Tsjechië als Hongarije terug. Praag zei alleen West-Jeruzalem als Israëlisch grondgebied te beschouwen en Hongarije verklaarde nog altijd voorstander te zijn van een twee-staten-oplossing met de Palestijnen, waarbij de gevoelige kwestie Jeruzalem pas later wordt geregeld.
Doodklap voor vredesproces
Vanmorgen, tijdens een werkontbijt met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, stuitte Netanyahu op een muur van verzet. De ministers zeiden eensgezind de erkenning te beschouwen als een doodklap voor het vredesproces met de Palestijnen. Ook vreest de EU voor oplopende spanningen en oplaaiend geweld in het Midden-Oosten.
"Ik heb ook aangegeven dat Nederland het geen goede stap vind", zei minister Zijlstra achteraf. "De regering is tegen eenzijdige stappen. Daarom zullen we ook de Palestijnse staat niet eenzijdig erkennen."
Reality check
In het vliegtuig terug naar Israël zei Netanyahu tegen journalisten dat hij de Europeanen had verteld dat ze moeten "stoppen met het in de watten leggen van de Palestijnen, want die hebben een reality check nodig."