Minister wil tbs minder afhankelijk maken van medewerking verdachte
Minister Dekker gaat snel bekijken of het mogelijk is dat verdachten die weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek, na twee jaar in de gevangenis alsnog tbs krijgen. Begin volgend jaar wil hij duidelijkheid geven.
De minister voor Rechtsbescherming zegt dat "de schrijnende zaak van Anne Faber" duidelijk heeft gemaakt "hoe urgent dit is". Daarom wil hij de komende tijd uitzoeken wat er gedaan kan worden met verdachten van ernstige misdaden die niet meewerken.
De Kamerleden Van Oosten (VVD) en Kuiken (PvdA) willen dat een rechter die niet meteen tbs kan opleggen, dat later alsnog kan doen. Ze stellen voor de verdachte in de gevangenis te observeren en dan na twee jaar eventueel alsnog ter beschikking te stellen.
Michael P.
Dekker gaat dit onderzoeken. "Het mag niet zo zijn dat een gevaarlijke stoornis onbehandeld blijft omdat je niet meewerkt aan een pro-justitia rapportage. Mensen kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan hun eigen veroordeling. Maar je kunt wel kijken of je de veroordeling minder afhankelijk kunt maken van de medewerking van de verdachte."
Verdachte Michael P. was eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes. Hij kreeg geen tbs omdat hij weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Ten tijde van de verdwijning van Anne Faber verbleef hij in de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op terugkeer in de samenleving.
Het is overigens niet altijd zo dat verdachten die niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek geen tbs krijgen. Soms zijn er andere aanwijzingen om iemand tbs-behandeling op te leggen.