'Als er een opvolger zou zijn was May allang weggeweest'
De rebellie tegen de Britse premier Theresa May wordt steeds openlijker. Daarom is de vraag in Londen op dit moment: hoe lang duurt het nog voordat er een einde komt aan haar premierschap?
Vandaag schrijft The Sunday Times dat veertig parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij het eens zijn geworden over een brief waarmee ze het vertrouwen opzeggen in May. Als in totaal 48 parlementariërs het vertrouwen in de premier opzeggen, kunnen de tegenstanders een leiderschapsverkiezing bij de Tories afdwingen.
"De onvrede is aan het groeien", zegt correspondent Tim de Wit, al verwacht hij niet dat May op korte termijn het veld moet ruimen. Een alternatief is er namelijk niet. "Er is simpelweg geen opvolger die goed ligt binnen alle vleugels in de Conservatieve Partij, anders was ze al lang weggeweest."
"Daarbij komt nog dat die opvolger ook weer mandaat van de kiezer nodig heeft. Dat betekent nieuwe verkiezingen en die verkiezingen zullen de Conservatieven niet winnen", zegt De Wit. "En dus houden de kopstukken binnen de partij May liever de hand boven het hoofd."
En dat is nog niet alles
May's kabinet is intussen allesbehalve stabiel. Afgelopen week ruimden minister Priti Patel (Ontwikkelingssamenwerking) en minister Michael Fallon (Defensie) het veld. Ook loopt er een onderzoek tegen Damian Green (een vertrouweling van May) en is minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) in een controverse terecht gekomen.
Toch is dat nog niet May's grootste probleem. Dat is namelijk de brexit, volgens De Wit. De onderhandelingen over de brexit bevinden zich in een cruciale fase. "Een leiderschapscrisis bij de Conservatieven is dan uiterst onhandig."
In Brussel zitten ze ook niet wachten op het vertrek van May, zegt Europa-correspondent Arjan Noorlander. "Niemand wil weer een verkiezingscircus in het Verenigd Koninkrijk met een onduidelijke uitkomst en nog meer vertraging bij de brexit."
"Of hoor je sommige mensen zeggen: de chaos in het Verenigd Koninkrijk wordt zo groot de komende tijd, dat daar een andere wind gaat waaien en ze spijt krijgen van die brexit. En dan zal iedereen hier in Brussel zeggen: laat maar zitten, kom er maar weer bij."