Een vrouw aan het werk in een van de oude prostitutieboten aan het Zandpad
Aangepast

Gemeenten volgen advies over aanpak mensenhandel slecht op

Wie is verantwoordelijk voor de opvang van slachtoffers van mensenhandel? Ruim twee jaar geleden kwam een commissie met een antwoord op die langslepende vraag: de gemeenten moeten die taak op zich nemen. In elke regio zou een centraal aanspreekpunt voor de slachtoffers moeten zijn. Maar in de praktijk is daar nog weinig van terechtgekomen.

In negentien van de 35 regio's is er zo'n aanspreekpunt: de zorgcoördinator. Niet alleen voor slachtoffers, maar ook voor politie, justitie, zorgorganisaties en gemeenten. Maar in zestien regio's is er niets geregeld, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Gemeenten volgen advies over aanpak mensenhandel slecht op

Niet herkend

Teleurstellend en onacceptabel vindt burgemeester Henri Lenferink van Leiden, destijds opsteller van het advies. "Zo'n coördinator is er om slachtoffers van mensenhandel te helpen en om goede hulp te vinden. Dat is gespecialiseerd werk."

"Maar daarnaast gaat zo'n coördinator ook ambtenaren, wijkteams en professionals trainen om signalen van mensenhandel te herkennen", zegt Lenferink. "En nu zou het kunnen betekenen dat slachtoffers - die echt hele vreselijke dingen hebben meegemaakt - niet herkend worden."

Het lastige is dat gemeenten eerst harde cijfers willen zien, voordat ze in actie komen.

Maaike de Wolff, zorgcoördinator Arnhem

Directeur Ina Hut van het Coördinatiecentrum voor Mensenhandel (CoMensha) noemt het bedroevend dat er regio's zijn die het probleem van mensenhandel niet onder ogen willen zien.

"Ik denk dat veel gemeenten denken dat mensenhandel niet in hun gemeente plaatsvindt. Maar het is niet alleen gedwongen prostitutie, het gaat ook over uitbuiting in horeca of landbouw en gedwongen bedelarij. Dat gebeurt echt in alle gemeenten."

Signalen

Maaike de Wolff is zorgcoördinator voor de gemeente Arnhem. Zij merkt ook dat sommige gemeenten de ernst en omvang van het probleem van mensenhandel niet willen zien. "Het lastige is dat gemeenten eerst harde cijfers willen zien, voordat ze in actie komen."

"Maar dat is juist het probleem bij mensenhandel: als je niet goed kijkt, dan zie je het ook niet. Daarom is het zo belangrijk dat je wordt getraind om signalen van mensenhandel te herkennen."

Lenferink hoopt dat de achterblijvende regio's nu snel actie gaan ondernemen. "Het zijn echt heel ernstige verhalen, die ik ook persoonlijk heb gehoord van slachtoffers van mensenhandel. Als die mensen onvoldoende worden geholpen, is dat onacceptabel. Dat kunnen we als samenleving niet accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl