Chinese president Xi Jinping nu ook ideoloog met plek in grondwet
De naam en ideologie van de Chinese president Xi Jinping zijn, zoals verwacht, vastgelegd in de grondwet van de communistische partij. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Chinese leiders als Mao Zedong en Deng Xiaoping.
Afgevaardigden van de partij keurden het amendement goed tijdens de slotceremonie op het partijcongres in Peking. In de grondwet wordt nu de naam van de Xi Jinping genoemd en zijn politieke gedachtegoed: "De Visie van Xi Jinping op Socialisme met Chinese Kenmerken voor een Nieuw Tijdperk."
De president introduceerde zijn ideologische kijk vorige week bij de start van het congres en zei toen dat die een belangrijke rol zou gaan spelen in de toekomst. Hij presenteerde het gedachtegoed als een tegenhanger van het westerse kapitalisme.
Invloed vergroten
Door zijn eigen visie op te laten nemen in de statuten, verstevigt hij zijn machtspositie. Zijn gedachtegoed moet gaan dienen als 'handvest' voor de Chinese bevolking en wordt opgenomen in lesboeken voor scholieren en studenten.
Doordat zijn ideologie is opgenomen in de grondwet wordt kritiek tegen de persoon Xi Jinping gezien als een bedreiging aan het adres van de Communistische Partij en van China. De staat controleert onder meer sociale media op kritiek op de partij en zijn leider.
Tot nu toe was Mao Zedong de enige Chinese leider die tijdens zijn leven zijn eigen ideologie in de grondwet had laten opnemen. Mao riep in 1949 de volksrepubliek uit in China. Tientallen miljoenen Chinezen kwamen onder zijn bewind tijdens terreurcampagnes om het leven.
Ook de Chinese president Deng Xiaoping wordt genoemd in de grondwet van de partij, maar zijn naam werd pas na zijn dood in 1997 toegevoegd. Deng voerde tijdens zijn regeerperiode enkele belangrijke economische hervormingen door en opende het land voor de buitenwereld.
Bedreigingen
Volgens South China Morning Post is een verwijzing in de grondwet de hoogste eer voor een Chinese president. De krant verwacht dat Xi Jinping zijn invloed op de communistische partij de komende jaren verder vergroot, omdat hij met zijn 64 jaar nog relatief jong is.
Correspondent Marieke de Vries zegt dat het ook zou kunnen dat de president zijn gedachtegoed oplegt aan de bevolking uit angst voor bedreigingen uit het binnen- en buitenland. "Door Chinezen nu verplicht zijn leer te laten bestuderen, hoopt hij te voorkomen dat zij zich tegen de partij en de staat keren."