Spaanse regering bijeen over afnemen zelfbestuur Catalonië
In Spanje is de ministerraad bijeen om te praten over het inzetten van maatregelen uit artikel 155 van de grondwet. Dat geeft de regering in Madrid het recht om het zelfbestuur in Catalonië (deels) op te schorten.
De Spaanse regering wil het Catalaanse regiobestuur zijn macht ontnemen en daarmee voorkomen dat Catalonië de onafhankelijkheid uitroept. De regio zou dan onder direct bestuur van Madrid komen te vallen.
"Het is de vraag wat Madrid gaat doen met de huidige Catalaanse regering", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Mogelijk blijft alleen regiopresident Puigdemont als een soort marionet achter."
Huivering
In januari zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen om de autonomie van Catalonië te herstellen. Uit een peiling van de regionale krant El Periódico blijkt vanochtend dat twee derde van de Catalanen voor het houden van nieuwe verkiezingen is.
Artikel 155 van de Spaanse grondwet is nog nooit in werking gesteld sinds het herstel van de democratie in het land, eind jaren 70. "De Spaanse regering houdt zich stoer naar buiten. Maar de huivering zal binnenskamers groot zijn", zegt Zoutberg.
Stemming in Senaat
De Spaanse premier Rajoy maakt later vandaag bekend welke maatregelen precies worden genomen om de Catalaanse onafhankelijkheid tegen te houden. Details wilde hij gisteren nog niet geven.
Mocht de regering inderdaad de artikel 155-procedure in werking stellen, dan moet de Senaat daar nog mee akkoord gaan. Dat is een formaliteit, aangezien de regeringspartij van Rajoy er een meerderheid heeft. Op zijn vroegst kan de Senaat komende vrijdag over de procedure stemmen.
Waarschijnlijk zullen voorstanders van de onafhankelijkheid fel reageren op de stappen van Madrid. Er zijn voor vanavond demonstraties aangekondigd.