Een beschadigde Catalaanse vlag
NOS NieuwsAangepast

Madrid: in januari verkiezingen in Catalonië

De partij van de Spaanse premier Rajoy heeft met de oppositie een akkoord gesloten over het houden van nieuwe verkiezingen in de autonome regio Catalonië, in januari. Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen is een van de zaken die in artikel 155 geregeld zijn; het Spaanse wetsartikel dat het Catalaanse zelfbestuur opschort.

Gisteren kondigde de Spaanse regering aan dat de Catalaanse overheid onder curatele wordt geplaatst. Dat gebeurde nadat de Catalaanse regiopresident Puigdemont een ultimatum had laten verlopen om zijn streven naar onafhankelijkheid in te trekken.

Vlak voor het verstrijken van de deadline bood Puigdemont opnieuw aan om met de Spaanse regering over afscheiding te onderhandelen. Bij een afwijzing van Madrid, zou het Catalaanse parlement zich kunnen uitspreken over onafhankelijkheid, zei de regiopresident.

Brede steun

De partij van Rajoy heeft vandaag met de grootste oppositiepartij, de Socialisten, onderhandeld over de manier waarop artikel 155 moet worden toegepast. De regeringspartij wil daarvoor zoveel mogelijk steun in het parlement. Een bestuurder van de Socialisten bracht naar buiten dat de partijen een akkoord hebben gesloten over Catalaanse verkiezingen in januari.

Het Catalaanse regioparlement wil geen nieuwe verkiezingen. De uitslag van het referendum van begin deze maand moet worden gerespecteerd, vindt Puigdemont.

'Illegaal'

Premier Rajoy houdt vol dat van afscheiding geen sprake kan zijn. De regering in Madrid heeft het referendum van meet af aan bestempeld als illegaal.

Morgen komt Catalonië onder direct bestuur. De regering bespreekt de zaak meteen na de Europese top in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl