Aangepast

Minder vlees eten, gaat dat lukken?

Sinds 2010 werd er in Nederland steeds minder vlees gegeten, maar die daling is vorig jaar gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier.

Volgens verschillende instanties zijn we er nog niet: voor het milieu en onze gezondheid is het beter om nog minder vlees te eten. Het voedingscentrum raadt per persoon 500 gram per week aan, ofwel 26 kilo per jaar. Nu is dat nog gemiddeld 39 kilo.

Minder vlees eten, gaat dat lukken?

De gezondheidsrisico's van het eten van vlees moeten we niet onderschatten, waarschuwt Corné van Dooren, duurzaamheidsdeskundige van het Voedingscentrum. "Vlees, en met name rood vlees, veroorzaakt hart- en vaatziekten en darmkanker."

Vleesproductie is daarnaast over het algemeen niet goed ingesteld op het welzijn van dieren. "Veel dieren worden massaal bij elkaar in stallen gepropt, vetgemest, of hun snavel wordt afgebrand."

Vlees, met name rood vlees, veroorzaakt hart- en vaatziekten en darmkanker.

Corné van Dooren, duurzaamheidsdeskundige

En dan is er ook nog het duurzaamheidsaspect. "Vleesproductie zorgt voor veel broeikasgassen en waterverbruik. Ook meststoffen belasten het milieu."

Dat vleesconsumptie de gezondheid, de dieren en het milieu niet ten goede komt, is bekend. Maar toch blijven we gezamenlijk te veel vlees eten. Nederland is wat dat betreft geen uitzondering, in landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk eten mensen nog meer vlees. Volgens Van Dooren behoort Nederland tot de Europese middenmoot.

Maar hoewel Nederlanders de laatste tijd niet minder vlees zijn gaan eten, daalt de consumptie in België spectaculair, tot ver onder het Europees gemiddelde.

De vraag is of de Nederlandse consument de wilskracht heeft om te minderen met vlees. "De eerste groep hebben we bereikt: de bewuste consumenten die niet zo zwaar tillen aan vlees. Die is minder of geen vlees gaan eten," zegt Reint Jan Renes, gedragswetenschapper aan de Hogeschool Utrecht.

Maar er is een grote groep die vlees heel lekker vindt en de alternatieven niet goed weet te vinden. "Bijvoorbeeld omdat die niet te koop zijn in de buurt waar ze wonen, of omdat niet bekend is hoe je het lekker klaar moet maken."

De vegetarische producten liggen in een hoekje weggestopt.

Reint Jan Renes, gedragswetenschapper

Volgens Erik van Loo, chef-kok van restaurant Parkheuvel in Rotterdam, kunnen we best verder minderen. "De tijd van een gepaneerde kaasplak is voorbij", zegt hij.

Hij noemt zijn eigen restaurant als voorbeeld, waar alternatieven voor vegetariërs en veganisten op de menukaart staan. Niet alleen zitten vegetarische opties vaker in het aanbod, ook ziet Van Loo dat zijn gasten steeds vaker hiervoor kiezen.

Laks

Renes denkt dat de overmatige vleesconsumptie eerder ligt aan de hoeveelheid aandacht die het krijgt in de supermarkt. "Op veel plaatsen in de winkel wordt vlees aangeboden. De vegetarische producten liggen in een hoekje weggestopt. Vaak is vlees ook een trekker op de folders."

Uiteindelijk moet de overheid hier een rol in spelen, vind hij. "Dat gaat door middel van prijsbeleid: vlees moet duurder worden als je wilt dat mensen minder consumeren."

"Maar als je de prijzen van voedsel wilt verhogen, zul je campagnes moeten voeren om daar draagvlak voor te creëren. Ik vind de Nederlandse overheid daar nu nog erg laks in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl