'Barcelona wordt middelmatige club als Catalonië onafhankelijk is'
De Catalaanse regioregering blijft streven naar onafhankelijkheid, ook nu de Spaanse regering heeft aangekondigd de autonome regio onder direct bestuur te brengen. De uitkomst kan verregaande gevolgen hebben voor het voetbal in Spanje.
Als Catalonië inderdaad onafhankelijk wordt, zal La Liga-voorzitter Javier Tebas 24-voudig kampioen Barcelona weren uit de Spaanse competitie. Dat heeft hij meermaals gezegd. Tebas wordt daarin gesteund door de huidige wetgeving, die alleen clubs uit Spanje en Andorra toelaat in de competitie.
"Mochten de rebellen zegevieren, dan gaan we door zonder Barcelona", zei Tebas eerder deze week. Dat zou dan ook gelden voor de twee andere Catalaanse clubs in La Liga: RCD Espanyol en Girona FC.
Tebas is fel in zijn oordeel en dat komt ongetwijfeld ook door zijn verleden. Hij was ooit lid van een ultrarechtse groepering en dus ook fel tegen de Catalaanse onafhankelijkheid.
Geen Real-Barça meer
De Spaanse La Liga zonder Barcelona en Lionel Messi. Het lijkt onwaarschijnlijk, want het kost de competitie aanzien, de Klassieker tegen Real Madrid en 20 tot 25 procent van de televisie-inkomsten. "Het gaat om een bedrag van minimaal 200 miljoen euro", zegt Jose Maria Gay de Liebana, economiedocent aan de universiteit van Barcelona.
Voor Barça zelf zou de impact nog groter zijn. Een kwart van hun omzet van 897 miljoen euro komt voort uit televisiecontracten. "Ze zullen niet meer leidend zijn. Barcelona wordt dan een middelmatige club", aldus Gay de Liebana.
Real Betis-voorzitter Ramon Alarcon is al in opstand gekomen tegen La Liga-preses Tebas door te roepen dat Barcelona - hoe dan ook - behouden moet blijven voor de Spaanse competitie.
"Als Barcelona vertrekt, dan moeten de andere teams wel heel hard werken om het gat dat ze achter laten op te kunnen vullen. Maar ook om Spanje de sterkste competitie ter wereld te laten blijven", aldus Alarcon.
Wat zijn de opties voor Barcelona?
Als Barcelona toch geweerd wordt in Spanje, wat dan? De FIFA moet Catalonië dan erkennen als officiële federatie, voordat de club verder kan kijken naar andere competities.
Wat dat betreft zijn er meerdere opties. Barcelona kan in een kleine Catalaanse competitie uitkomen of andere Europese grootmachten overhalen om een nieuwe 'superleague' beginnen. Beide gevallen lijken onwaarschijnlijk.
De Catalanen kunnen ook overstappen naar een van de andere Europese competities, zoals Monaco in Frankrijk en Swansea City (Wales) in Engeland. Het is echter de vraag of de andere clubs in bijvoorbeeld de Ligue 1 of de Premier League op zo'n grootmacht als Barcelona zitten te wachten.
Arsenal-coach Arsene Wenger ziet het niet snel gebeuren: "Ik geloof niet dat dit een scenario is dat realistisch te noemen is."