In de woonkamer in het verpleeghuis staan donkerbruine houten meubelen. Rode velours gordijnen omlijsten het raam. Aan de muur een koekoeksklok en bloemetjesbehang. Een bewuste keuze, want voor de bewoners draagt het bij aan hun psychische gezondheid.
Het leven van mensen met zware dementie kan met een paar simpele ingrepen een stuk aangenamer zijn. De directe omgeving van een patiënt kan het verschil maken tussen ontspannen zijn en een leven vol angst.
Dat is de boodschap van arts Anneke van der Plaats. Ze doet al jaren onderzoek naar het brein en dementie. Haar methode blijkt te werken, stellen verschillende verpleeghuizen die met haar methode werken.
Gedragsproblemen
Mensen met dementie hebben in een verder gevorderd stadium van de ziekte niet alleen last van geheugenklachten. Er komen vaak ook grote gedragsproblemen bij. Sommige mensen worden agressief of juist helemaal apathisch.
Die gedragsproblemen zijn van grote invloed op de kwaliteit van leven voor de patiënt. En voor mantelzorgers en voor de medewerkers van verpleeghuizen zijn gedragsproblemen vaak het lastigste om mee om te gaan.
Houvast
Gedrag is een reactie op de omgeving, stelt Anneke van der Plaats. En de inrichting is dan van belang. Mensen met dementie gaan steeds verder terug in de tijd, en herkennen moderne kuipstoelen bijvoorbeeld niet meer als stoel.
Ze raken dan in paniek als ze moeten gaan zitten op zo'n stoel. Door patiënten met dementie zoveel mogelijk houvast en herkenning te bieden in hun omgeving, kun je hun gedrag dus positief beïnvloeden.
Zo is het volgens Van der Plaats belangrijk om de huiskamer van een afdeling in een verpleeghuis ouderwets in te richten. Met streepjesbehang en rode velours gordijnen kom je al heel ver, zegt ze.
Prikkels
Ook is het belangrijk om mensen met dementie iets te doen te geven dat aansluit op hun behoeften. Zo heeft het Lorentzhuis in Velp zogeheten 'belevingssnissen' ingericht waardoor bewoners herinneringen kunnen oproepen. Bijvoorbeeld een ouderwetse kinderkamer met poppen, waar bewoners mee kunnen spelen.
Een van de bewoners die er gebruik van maakt, is mevrouw Dam. Haar dochter Afke merkt het effect. "Je bent haar dan wel voor een groot deel kwijt, maar je ziet dat het iets met haar doet."