Massale steun voor petitie na vondst lichaam Anne Faber
Een petitie waarin naar aanleiding van de dood van Anne Faber onderzoek naar het "falend rechtssysteem in de zaak van Michael P." wordt geëist, is al 200.000 keer ondertekend. De veroordeelde zedendelinquent P. is de enige verdachte in de zaak.
De petitie werd gisteravond gestart door een "moeder van drie dochters, om het volk een stem te geven". Hij is gericht aan premier Rutte, minister Blok van Veiligheid en Justitie en de kliniek Altrecht die P. behandelde.
"Het volk is boos en zit vol afschuw!"
Het aantal ondertekenaars loopt snel op. Rond 09.00 was de petitie 73.000 keer getekend, een uur later al meer dan 100.000 keer. Rond 13.30 uur stond de teller op 175.000 handtekeningen. "Blijkbaar zijn er meer mensen die dezelfde machteloosheid voelen als ik", zegt Lydia, de vrouw achter het initiatief. Ze wil niet dat haar achternaam bekend wordt.
In de petitie staat: "Het volk is boos en zit vol afschuw! Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring." In het verzoekschrift wordt ook gevraagd om een onderzoek naar de kliniek in Den Dolder waar de verdachte verbleef.
"Wat met Anne Faber is gebeurd, mag nooit meer gebeuren", zegt Lydia tegen de NOS. "Ons doel is om het rechtssysteem zo te veranderen dat dit nooit meer gebeurt. Ik ben geen jurist, ik weet niet hoe je het systeem moet veranderen, daar gaat de Tweede Kamer over. Maar het hele systeem moet onderzocht en verbeterd worden."
Onderzoek Altrecht
Het kabinet maakte gisteren bekend dat er een onderzoek komt naar de psychiatrische kliniek van Altrecht in Den Dolder, waar Michael P. zat.
De organisatie zelf kondigde vandaag aan dat er ook een intern onderzoek komt, omdat er grote behoefte is aan antwoorden. "Met de vondst van haar lichaam zijn heel veel vragen nog niet beantwoord. De vraag 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren' leeft enorm bij iedereen. Terecht", schrijft Altrecht in een verklaring.
Tbs
P. werd in 2010 aangehouden voor het verkrachten van een 16- en een 17-jarig meisje. Hij bedreigde de meisjes met een vuurwapen, dwong ze tot seksuele handelingen met elkaar en verkrachtte hen. In 2012 werd hij voor dat misdrijf veroordeeld tot 11 jaar cel. Daarbovenop kwam een celstraf van 12 maanden voor een gewapende overval.
De man uit Zeewolde weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek en kreeg geen tbs opgelegd. Als iemand niet wil meewerken, mag de rechter volgens de wet zelf concluderen dat iemand een psychische stoornis heeft en tbs opleggen, maar dat komt niet vaak voor.
P. werd vanuit de gevangenis overgeplaatst naar de kliniek in Den Dolder om te resocialiseren. Volgens De Telegraaf genoot hij in de kliniek een soepel regime, mogelijk omdat hij een relatie had met een begeleidster.
Het ministerie van Algemene Zaken heeft nog geen verzoek om het aanbieden van de petitie binnen gekregen, zo laat een woordvoerder weten.