In Barcelona wachten mensen op de uitslag van het referendum
NOS NieuwsAangepast

Premier Rajoy verdedigt politiegeweld in Catalonië, noemt referendum illegaal

De Spaanse politie heeft vandaag in Barcelona en de rest van Catalonië gewoon zijn werk gedaan. Dat heeft premier Rajoy gezegd, kort na het sluiten van de stembureaus van het referendum over onafhankelijkheid. Hij zei dat hij grote waardering heeft voor het werk van de politie. "Dat er geweld moest worden gebruikt was onplezierig, maar het was allemaal in proportie", zei hij in een tv-toespraak.

Rajoy haalde net als eerder fel uit naar de organisatoren van het referendum, dat volgens hem in feite helemaal niet heeft plaatsgevonden, omdat het Hooggerechtshof in Spanje het had verboden. "Maar een klein groepje heeft die illegale actie toch doorgezet en daarmee de Catalanen misleid."

De Spaanse premier verwijt de mensen achter het referendum dat zij de democratische samenleving in gevaar hebben gebracht. Rajoy staat overigens onder grote druk: zowel internationaal als in eigen land is er veel kritiek op zijn aanpak van het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië.

In de rij

Om 20.00 uur sloten officieel de stemlokalen voor het omstreden referendum. Hoewel er op veel plaatsen problemen zijn geweest met het stemmen, werd de openingstijd niet verlengd. Maar wie ergens in de rij stond, mocht zijn stem nog uitbrengen, zei de regionale regering.

Door geweld van de Spaanse politie tegen kiezers en mensen die de stemlokalen bemanden, vielen volgens het regiobestuur vandaag zeker 844 gewonden. Spanje zal zich daarvoor voor internationale gerechtshoven moeten verantwoorden, zeggen de Catalanen.

Blokkade

Bij sommige stemlokalen stonden tot in de avond nog veel Catalanen, maar dat waren veelal mensen die hun stem al hadden uitgebracht. Ze bleven bij het stembureau om te zien of alles wel goed ging en om te helpen een blokkade te vormen als de Spaanse politie zou ingrijpen.

Volgens de regionale regering sloot de politie vandaag 319 van de ongeveer 2300 stembureaus in Catalonië, soms met grof geweld. De regering in Madrid wilde dat veel meer stemlokalen dicht zouden gaan of zouden blijven, maar er was geregeld openlijk verzet van agenten. Zo weigerden Catalaanse politiemensen hun opdracht uit te voeren, waarvoor ze applaus kregen van wachtende kiezers.

Vervolging

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek aangekondigd naar die agenten. Zeker zes rechtbanken zullen nagaan of politiemensen moeten worden vervolgd voor het niet uitvoeren van een dienstbevel.

De regeringswoordvoerder zei dat het tellen van de stemmen onmiddellijk na het sluiten van de stemlokalen is begonnen. Hij verwacht dat er vanavond nog miljoenen stemmen worden geteld, maar hij durfde niet te voorspellen wanneer de uitslag wordt bekendgemaakt.

Exitpoll

Er waren 5,3 miljoen stemgerechtigde Catalanen, maar door het chaotische verloop van het referendum is onduidelijk hoeveel mensen precies hebben gestemd. Zo ontbrak op veel plaatsen een kiesregister of werd een stembureau voortijdig gesloten door de Spaanse politie. Een betrouwbare exitpoll is er dan ook niet gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl