NOS NieuwsAangepast

Catalanen: honderden gewonden door politiegeweld

In Catalonië zijn zeker 761 mensen gewond geraakt bij politie-acties rond het onafhankelijkheidsreferendum, zegt het regionale bestuur. Sommige gewonden zouden er slecht aan toe zijn. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat twaalf politieagenten gewond zijn geraakt.

Het referendum is volgens Spaanse rechters ongrondwettelijk. Op beelden is te zien dat de Spaanse politie hard optreedt, om te voorkomen dat de Catalanen stemmen over afscheiding van Spanje:

Politie en voorstanders referendum slaags in Catalonië

De politie ontruimt stembureaus en neemt stembussen en -biljetten in beslag. Mensen die de politie tegenwerken, worden hardhandig aan de kant geduwd of met wapenstokken geslagen. Halverwege de middag had de politie 92 van de 2315 stembureaus afgesloten, meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook heeft de Guardia Civil met rubberkogels geschoten op kiezers, zeggen getuigen. Volgens een woordvoerder van de Catalaanse regering heeft de nationale politie "duidelijk de intentie om burgers kwaad te doen".

De Spaanse vicepremier Soraya Saenz noemt het optreden van de politie echter "resoluut en proportioneel". Volgens haar "is er geen referendum in Catalonië, of iets dat daarop lijkt".

'Rajoy moet aftreden'

Burgemeester Colau van Barcelona spreekt op haar beurt van "onacceptabele politie-acties", die onmiddellijk gestaakt moeten worden. "Als we in een democratie leven, stop hier dan mee. Dan kunnen we praten." Ze beklaagt zich over het gebrek aan communicatie met de regering in Madrid.

"Ik denk dat we vandaag niet praten over onafhankelijkheid of een breuk tussen Spanje en Catalonië. We hebben het over een breuk tussen de regering van premier Rajoy en Catalonië", zegt Colau. Ze roept Rajoy op om ontslag te nemen. "Hij ondermijnt fundamentele rechten en vrijheden en maakt de situatie zo alleen maar ingewikkelder."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept de Spaanse autoriteiten op om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Zowel de voor- als tegenstanders van het referendum moeten van HRW de ruimte krijgen zich te verenigen. De organisatie vraagt de politie om af te zien van buitenproportioneel geweld als er wordt ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl