Doorgroeiende start-ups hopen op 'ijsbrekereffect' van miljoenenfonds
Nederland behoort tot de Europese top als het gaat om innovatie en onderzoek. Volgens het Wereld Economisch Forum zijn we zelfs de meest concurrerende economie van Europa. Toch hebben succesvolle bedrijven die snel groeien, de zogenoemde scale-ups, het hier relatief moeilijk om investeerders te vinden.
Mimetas is zo'n succesvolle Nederlandse onderneming die snel en internationaal groeit. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld waarbij op chips mini organen en andere weefsels worden gekweekt. Daarop kunnen medicijnen worden getest waardoor dierproeven in de toekomst bijna overbodig zijn.
Mimetas groeit snel en heeft nu zo'n 50 werknemers in dienst. Naast het hoofdkantoor in Leiden heeft het inmiddels een vestiging in Japan en in de Verenigde Staten.
'Niet eenvoudig'
Maar de groei gaat langzamer dan zou kunnen. Mede-oprichter Jos Joore: "Het heeft heel veel tijd gekost om financiering te vinden", zegt mede-oprichter Jos Joore. "Dat is niet eenvoudig voor een Nederlands bedrijf dat internationaal opereert".
Zijn bedrijf kiest er bewust voor om in Nederland te blijven, vanwege het goede innovatie- en onderzoeksklimaat. Volgens Joore had zijn bedrijf sneller kunnen groeien als het bereid was geweest om naar de Verenigde Staten te vertrekken.
Ook softwareontwikkelaar Calendar42 heeft maar met moeite investeerders kunnen vinden. Het bedrijf is als start-up ontstaan aan de TU Delft en bedenkt oplossingen op het gebied van mobiliteit. Inmiddels heeft het 21 mensen in dienst en is het ook in het buitenland actief.
Volgens Michel Boerigter van Calendar42 zijn Nederlandse investeerders veel te risicomijdend. Dat geeft Aziatische en Amerikaanse investeerders de kans om in het gat te springen dat Nederlandse collega's achterlaten. Volgens hem is het voor complexe innovaties lastig om financiers te vinden. Calendar42 werkt samen met andere bedrijven. Daardoor is het makkelijker om de financiering in Europa rond te krijgen.
Europa helpt
Om deze problemen aan te pakken komt er een financieringsfonds van de Nederlandse overheid en de Europese Investeringsbank. In die pot komt 100 miljoen euro. "Dit nieuwe fonds moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien", zegt minister Kamp van Economische Zaken. Hij erkent dat snelgroeiende bedrijven moeite hebben met het vinden van kapitaal.
We zien vaak dat ideeën in Europa worden geboren, maar elders worden gecommercialiseerd. Dat zou niet moeten gebeuren.
Dit nieuwe fonds moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien. Het nieuwe fonds verdubbelt de inzet van een investeerder in een bedrijf. Daarbij kan het zo maar om 5 miljoen per bedrijf gaan, laat een woordvoerder van EZ weten.
'IJsbreker'
Jos Joore is blij met het fonds. "Ik denk dat dit een constructie is waarbij het rijk een ijsbreker kan zijn", zegt hij. Zo'n vermogensverdubbelaar is zeer aantrekkelijk voor financiers. "In de Verenigde Staten gebeurt dit al jaren."
Volgens Joore is Nederlandse al veel bedrijven kwijtgeraakt aan het buitenland doordat snelle groeiers maar moeizaam aan geld kunnen komen. Een fonds als dit kan helpen om zulke bedrijven in Nederland te houden, denkt hij.
Boerigter heeft gemengde gevoelens bij het fonds van 100 miljoen. "Het kan goed uitpakken omdat het de risico's voor investeerders beperkt maar het kan ook averechts uitpakken als investeerders zich hierachter verschuilen. Dat ze bijvoorbeeld alleen mee doen als er ook geld uit het fonds komt."