Prins Constantijn bij de opening van het start-up-festival in 2016
NOS NieuwsAangepast

Fonds van 100 miljoen voor groeiende nieuwe bedrijven

Het Europees Investeringsfonds (EIF) en het ministerie van Economische Zaken richten een fonds van 100 miljoen euro op voor de financiering van scale-ups. Dat zijn snel groeiende start-ups met meer dan tien mensen in dienst. Beide partijen stellen 50 miljoen beschikbaar.

"Scale-ups hebben vaak moeite om voldoende financiering uit de markt te halen", zegt minister Kamp van Economische Zaken. "Dit nieuwe fonds moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien." Naar verwachting gaat ook het bedrijfsleven nog eens 100 miljoen in het fonds investeren.

Gebrek aan durf

Veel start-ups die willen doorgroeien klagen over een gebrek aan durf bij Nederlandse investeerders. Bij Amerikaanse en Aziatische investeerders is die angst veel kleiner. De verwachting is dat ook Nederlandse investeerders makkelijker in een bedrijf stappen als daar overheidsgeld in zit.

"Met dit fonds willen we de innovatie in Europa stimuleren", zei EIF-vicepresident Pim van Ballekom in het NOS Radio 1 Journaal. "We hopen dat deze bedrijven zich uitbreiden in Nederland. We zien vaak dat ideeën in Europa worden geboren, maar elders worden gecommercialiseerd. Dat zou niet moeten gebeuren."

In Nederland zijn meer dan 3000 scale-ups. Vorig jaar nam het aantal voor het eerst sinds 2008 weer toe, met meer dan 7 procent. Volgens oderzoek van de Erasmus Universiteit zorgden ze vorig jaar voor 73.680 nieuwe banen. Bekende voorbeelden van scale-ups die flink groeien, zijn Coolblue, Adyen en Rituals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl