Nederlandse economie draait nog steeds mee in wereldtop
Nederland blijft een van de meest concurrerende economieën ter wereld. In de ranglijst van het World Economic Forum staat ons land op plaats vier, net als vorig jaar. De top 3 bestaat nog steeds uit Zwitserland, de Verenigde Staten en Singapore.
In de ranglijst wordt onder meer gekeken of de economische groei gunstig uitpakt voor de burgers en het milieu. De onderzoekers roemen het Nederlandse onderwijssysteem en de grote bereidheid van bedrijven en individuen om met nieuwe technieken om te gaan.
Nederland staat zoals gezegd op de vierde plaats, gevolgd door Duitsland, Hongkong, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
In het rapport van het World Economic Forum wordt ook stilgestaan bij de mondiale economische ontwikkelingen. De onderzoekers noemen de verwachte wereldwijde economische groei van 3,5 procent dit jaar een reden voor een feestje, maar zien ook problemen aan de horizon.
Too big to fail
De financiële sector is, tien jaar na de financiële crisis, nog steeds kwetsbaar, staat in het rapport. Zo staan de banken er nog slechter voor dan voor de economische crisis en zijn de grootste mondiale banken nog steeds "too big to fail". Dat wil zeggen dat overheden er alles aan zullen doen om te voorkomen dat zo'n bank failliet gaat, omdat de gevolgen daarvan te groot zijn. Ook wordt in het rapport stilgestaan bij de toenemende schulden in opkomende economieën.
Minister Kamp van Economische Zaken is blij met de positie van Nederland op de ranglijst. "De ranking laat ook zien dat andere landen in bijvoorbeeld Azië niet stilzitten", zegt hij tegen het persbureau ANP. "We zullen dus onverminderd publiek en zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie."