Juncker wil meer Europa, maar wil Europa dat wel?
Het was vandaag het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg in Straatsburg. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil meer Europa. Meer landen die met de euro betalen, één Europese president en een Europese minister van Financiën.
De voorzitter van de Europese Commissie greep vandaag de State of the Union aan om een Europees wensenlijstje neer te leggen. Hij wil parlementsleden die door iedereen in Europa gekozen kunnen worden. Geen nationale kieslijsten meer, maar pan-Europees. Het is volgens Juncker nu tijd om gebruik te maken van de wind in de zeilen en volle kracht vooruit te gaan.
De reacties op zijn Europese troonrede zijn wisselend. In het parlement kreeg hij veel applaus van de pro-Europese partijen. Guy Verhofstadt, de liberale voorman, is het met de analyse eens dat het nu de tijd van de Europese lente is. "Burgers willen de Europese Unie niet vernietigen, maar juist hervormen."
Juncker wil vol gas naar een federaal Europa. Dat is levensgevaarlijk.
Hans van Baalen van de VVD is minder enthousiast. Volgens de voorman van de liberale partij betekenen de plannen in de praktijk dat Nederland monddood wordt gemaakt. "Juncker wil vol gas naar een federaal Europa. Dat is levensgevaarlijk. We komen volledig buitenspel te staan."
Het is overigens de vraag wat er van Junckers plannen terechtkomt. Volgens diplomaten zijn er namelijk afspraken met de regeringsleiders over welke regels en wetten de Europese Commissie de komende tijd gaat maken. "Op die lijst staat niks over één president, en ook niks over een Europese minister van Financiën."
De reacties in de rest van Europa zijn wisselend. De Duitse regering is tevreden. "Het is goed dat Juncker zijn prioriteiten op tafel heeft gelegd, daar gaan we eind deze maand in Tallinn tijdens een extra EU-top grondig over praten met de Europese leiders", aldus een regeringswoordvoerder.
Terughoudend
In Tsjechië, een land dat de euro niet als betaalmiddel heeft, wordt terughoudend gereageerd. Volgens Juncker moeten alle EU-landen de euro als betaalmiddel gaan gebruiken. De Tsjechen willen niet gedwongen worden om mee te doen aan de eenheidsmunt.
In Nederland reageert premier Rutte negatief op de plannen om tot meer Europese 'ministers' te komen. "Dat moet je allemaal gescheiden houden", zegt de premier.
Rutte is wel te spreken over het streven om de Europese interne markt te verbeteren. Nederland wil dat vaart wordt gemaakt met de digitale markt, zodat ook daar de regels voor iedereen hetzelfde worden.