Jean-Claude Juncker tijdens de State of the Union vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Juncker zal een 'hoopvolle' State of the Union voordragen

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Het Europese elan lijkt teruggekeerd. Na enkele benauwde jaren zal nu weer hoop klinken in de toespraak van Jean-Claude Juncker. De voorzitter van de Europese Commissie spreekt woensdagochtend zijn jaarlijkse Europese troonrede, de zogenoemde State of the Union uit.

Vorig jaar hing de brexit nog als een donkere deken over de vergaderzaal in Straatsburg. In 2015 was het de vluchtelingencrisis die voor een bedompte stemming in de Europese politieke arena zorgde. En de jaren daarvoor was het de economische crisis.

Liefkozend

Dit jaar is er weer geloof in wat ze in de Brusselse vergaderzalen soms liefkozend 'het Europese project' noemen. Jean-Claude Juncker die om 09.00 uur achter het spreekgestoelte plaatsneemt, is ver voor de zomer begonnen met overleg over de speech.

Aan zijn toespraak ging heel wat overleg vooraf. Uit alle hoofdsteden zijn verzoekjes gekomen, soms hele alinea's over onderwerpen. Aanvullingen, doorhalingen, suggesties voor andere woorden, alle regeringsleiders hebben zich ermee bemoeid.

Hij spreekt dan wel als Jean-Claude Juncker, maar in feite horen we de stem van Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte, maar ook van de kritische Hongaarse premier Victor Orban.

Bert van Slooten

Premier Rutte was vorige week donderdag op bezoek bij Juncker om de Nederlandse inbreng over te brengen. Hij hoorde een premier die veel meer bereid is om aan Europese oplossingen mee te werken. De voorzitter van de commissie verwerkt ook de opvatting van ons land in zijn speech.

Handrem

Hij spreekt dan wel als Jean-Claude Juncker, maar in feite horen we de stem van Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte, maar ook van de kritische Hongaarse premier Victor Orban, ze zijn de politieke leiders van Europa.

De man die na de vluchtelingencrisis en de brexit met zijn hele commissie op de rem moest gaan staan uit vrees voor populisme, staat opnieuw op. De tweede man van de commissie, Frans Timmermans, kan een licht gevoel van triomf niet onderdrukken als hij in het gesprek met de NOS zegt dat de 'populistische lente' een Europese lente is geworden.

Het echte nieuws zal in twee zinnen samen te vatten zijn: daar zijn we weer of daar gaan ze weer, afhankelijk van uw politieke opvatting.

Bert van Slooten

De Europese troonrede zal met weinig opsmuk gepaard gaan. Er zijn meer nieuwsploegen dan normaal in Straatsburg, maar geen enkel nieuwsstation zal de lopende uitzendingen onderbreken om naar het Europees Parlement over te schakelen.

Het gaat om de inhoud; de aankondigingen dat er meer defensiesamenwerking komt, de eurozone versterkt wordt en er meer asielbeleid moet komen. Dat zullen de onderwerpen zijn en daarmee is het nieuws straks in twee zinnen samen te vatten: daar zijn we weer of daar gaan ze weer, afhankelijk van uw politieke opvatting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl