Mensen op Sint-Maarten voelen zich onveilig: 'bendes trekken van kantoor naar kantoor'
Bendes die gewapend met machetes door de straten lopen en van kantoor naar kantoor gaan om te zien of er iets te halen is. Veel mensen op Sint-Maarten met wie de NOS contact heeft, voelen zich onveilig door plunderingen.
Correspondent Dick Drayer, die vandaag met militairen op het eiland was, spreekt ook van een onveilige situatie. "Zomaar de auto uit, kan niet. Daarvoor is het te gevaarlijk", zei hij na zijn eerste rondrit over het verwoeste Sint-Maarten.
"Er zijn ook bendes die pistolen hebben, maar die zie je niet", zegt de Nederlander Mehrdad Zinatbakhsh tegen de NOS. Hij zit met zijn vrouw en 14-jarige zoon in een kantoorgebouw op Sint-Maarten. Daar werkte hij als IT-manager voor orkaan Irma het eiland trof. Zijn eigen appartement is weggevaagd door de storm.
Afgelopen nacht beleefde de familie angstige momenten. "Ons kantoor heeft elektrische deuren en die deden het vannacht niet", vertelt Zinatbakhsh. "De deuren waren open. We slapen hier ook en we hoorden hoe ze van het ene naar het andere gebouw gingen. Gelukkig sloegen ze ons over." De Nederlander noemt de situatie in de nacht levensgevaarlijk.
Machetes
Niet alle plunderaars zijn gevaarlijk, benadrukt hij. "Mensen die arm zijn maken van de situatie gebruik om zichzelf te voorzien van eten. Maar er zijn ook mensen met kapmessen die erop uit zijn zichzelf te verrijken."
Dat onder de plunderaars veel gewone mensen zijn, is te zien op deze beelden van gisteren:
Volgens hem gaat het om honderden plunderaars, die met trucks de winkels en kantoren afgaan. "Ze gaan elkaar met machetes te lijf, heb ik gehoord. Dat heb ik niet gezien, maar ik heb ze wel zien lopen."
Tijdens het Skypegesprek dat we met hem voeren loopt er een groepje vermeende plunderaars voorbij. "Deze zijn ongewapend, maar de meesten hebben machetes bij zich of andere wapens."
Inmiddels doen de deuren van zijn kantoor het weer. Met een dieselgenerator worden ze van stroom voorzien. "Maar als de diesel op is, gaan die deuren weer open. En dan kunnen we de telefoon ook niet meer opladen. Het is eng."
Volgens hem gebeurt er weinig om de plunderaars tegen te houden. "De militairen staan op een aantal plekken. Je ziet dat ze honderd meter verder aan het plunderen zijn maar de militairen gaan niet van hun plek af. Hun enige opdracht is auto's tegenhouden, meer doen ze niet."
Nu veilig, maar straks?
Ook Paul Boetekees van het Holland House Beach Hotel maakt zich grote zorgen. "Er zijn plunderingen gaande en we zijn bang dat ons hotel overvallen gaat worden", vertelt hij bij Nieuwsuur. Bij een ander hotel is dat al gebeurd, zegt Boetekees. "Daarbij is ook geschoten. Heel Philipsburg is leeggeroofd. Het is een zeer slechte situatie."
De familie Remak, elders op het eiland, is bang dat het de komende dagen niet veel beter zal worden. "Wij zitten hier nu veilig, maar ze plunderen alles. De supermarkten zijn leeggeroofd, maar als daar niets meer te halen is, waar gaan ze dan heen? Gaan ze dan mensen overvallen? We hebben al gehoord dat ze ook huizen binnengaan."
De schepen en vliegtuigen zouden heel veel mensen kunnen meenemen, maar ze zeiden dat ze daar opdracht voor moeten krijgen.
Mehrdad Zinatbakhsh wil het liefst onmiddellijk weg van Sint-Maarten, want hij is bang dat de situatie nog onveiliger wordt als de tweede orkaan, José, zaterdag langs het eiland trekt. "Er is geen water meer te vinden. De eerste dagen kunnen mensen nog vooruit, maar daarna? Er kunnen als het lang duurt ook ziektes uitbreken."
Volgens hem zijn er nog tientallen mensen die geëvacueerd willen worden. "Vooral Nederlanders die net als wij dakloos zijn en in kantoren verblijven. Die gebouwen hebben betonnen muren en staan nog overeind."
Hij heeft militairen gevraagd of er plek was op de marineschepen of in de vliegtuigen met noodhulp die bij het eiland zijn aangekomen. "De schepen en vliegtuigen zouden heel veel mensen kunnen meenemen, maar ze zeiden dat ze daar opdracht voor moeten krijgen. Ik begrijp niet waarom dat in levensbedreigende situaties niet gebeurt."
Tegengehouden
Ook Nederlander Iwan IJzer probeerde tevergeefs weg te komen van Sint-Maarten. Hij zit in een resort aan het strand. "Het is alsof hier een bom is ontploft. Alles is stuk. Er is geen stromend water meer, geen elektriciteit."
IJzer kreeg naar eigen zeggen hetzelfde antwoord toen hij bij marineschip Zr. Ms Pelikaan vroeg of hij meekon. "Eerst zeiden ze dat we ons vanochtend met onze spullen moesten melden omdat er een evacuatieplan gemaakt zou worden. Maar op de rotonde werden we al tegengehouden. Ze wisten van die afspraak niets af. Of we alstublieft terug wilden gaan naar waar we vandaan kwamen."
Eerder vandaag liet IJzer zien hoe het resort waar hij verblijft eraan toe is.
Minister Plasterk liet vandaag weten dat kwetsbare groepen, zoals nierpatiënten, op dit moment prioriteit krijgen bij het evacueren. Ook Defensie stelt dat er nu nog geen mogelijkheden zijn voor burgers die weg willen van Sint-Maarten. Generaal-majoor Richard Oppelaar kon geen prognose geven over wanneer dat wel kan. "Het is nu moeilijk om er te komen en moeilijk om er weg te gaan."