Aangepast

Plunderingen op Sint-Maarten: 'ik heb snel iemand met een wapen voor m'n hotel nodig'

"De situatie op het eiland gaat keihard achteruit", zegt Paul Boetekees, directeur van het Holland House Beach Hotel op Sint-Maarten. Hij maakt zich ernstig zorgen. "Er zijn plunderingen gaande en we zijn bang dat ons hotel overvallen gaat worden."

Dat is bij een ander hotel namelijk al gebeurd, zegt Boetekees. "Het Great Bay Hotel is net overvallen. Daarbij is ook geschoten. Mensen gaan winkels binnen en huizen worden binnenstebuiten gekeerd. Heel Philipsburg is leeggeroofd. Het is een zeer slechte situatie."

Hij staat zelf elke avond met medewerkers in de lobby. "We zien dan zaklampen naar binnen schijnen. We hebben alles afgesloten en hebben tot nu toe alles buiten de deur weten te houden, maar het is gewoon link."

Er is gewoon niemand

Boetekees heeft nog zestig gasten in het hotel. "Ik ben zelf niet bang, maar ik heb wel gasten die heel bang zijn. Dat is niet goed voor de moraal. Veiligheid is de basis." Hij vindt het dan ook zorgelijk dat hij nog niemand van de hulpverlening heeft gezien.

"Het lijkt alsof er veel te weinig mensen op het eiland zijn. We hebben nog helemaal geen contact gehad met de mariniers. Terwijl ik heel erg dringend beveiliging nodig heb. Ik ben al 48 uur bezig om dat voor elkaar te krijgen. Maar er is gewoon niemand."

Als ik wapens had, had ik ze nu uit de kast gehaald.

Paul Boetekees, hoteldirecteur

Boetekees heeft naar eigen zeggen snel iemand met een wapen voor de deur van zijn hotel nodig. "We zijn zelf niet bewapend, in ieder geval niet voldoende. Maar als ik wapens had, had ik ze nu uit de kast gehaald."

De beveiliging van het eiland laat volgens hem zwaar te wensen over. "Het enige wat ik heb gezien zijn de lokale agenten die mensen uit de winkels jagen en lokale security guards die af en toe met een hond rondlopen. Maar ik heb nog geen Nederlander gezien die hier iets doet aan de veiligheid."

Beelden van plunderingen gaan rond op internet

En dat terwijl de plunderingen in hevigheid toenemen. "Tienduizenden mensen zijn dakloos geraakt, die hebben niets meer te verliezen. Als er niets gebeurt, gaan ze de winkels binnen. Het ergste komt in mensen naar boven. Het is een oorlogssituatie waarin iedereen probeert te overleven."

En daarom is Boetekees ook zo boos dat de hulp ver te zoeken is. "Er ligt één marineboot voor de deur en dat is het. Die zijn de hele ochtend bezig geweest om één vrachtwagen uit te laden. Ik wil de marine niet afzeiken, maar het is gewoon niet genoeg."

"Het is gewoon niet voorbereid, we hebben geen hulp gekregen. Het enige wat ik vraag, is iemand met een geweer voor de deur. De rest regel ik zelf wel."

'Veiligheidssituatie onder controle'

Volgens generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar is de veiligheidssituatie op Sint-Maarten wel degelijk onder controle. Dat zei hij vanmiddag in een persconferentie over de hulpverlening op het eiland.

"Er zijn schoten gelost, maar het is niet structureel. Als plunderingen plaatsvinden, dan kunnen zich af en toe dingen voordoen", zei Oppelaar. Dat die plunderingen gaande zijn, erkent hij. "De supermarkten zijn leeg, dus mensen zijn op zoek."

Hij geeft toe dat de situatie op sommige plekken op het eiland "grimmig" is, maar volgens hem hebben er zich tot nu toe "geen noemenswaardige incidenten voorgedaan".

Plunderingen op Sint-Maarten, bewoners voelen zich onveilig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl