Reuters

Er zijn twee doden gerapporteerd als gevolg van de orkaan Irma op Sint-Maarten, heeft minister Plasterk bekendgemaakt. Een van de twee slachtoffers is een natuurlijke dood gestorven.

Er zijn op dit moment 43 gewonden geteld, van wie elf er slecht aan toe zijn.

Eerder maakte generaal-majoor Oppelaars bekend dat defensie ook bezig is met de evacuatie van patiënten die al op de intensive care van het ziekenhuis lagen voordat de orkaan Sint-Maarten raakte. Zij worden naar een ziekenhuis op Curaçao gebracht.

Daarnaast worden vijftien dialysepatiënten naar Aruba gebracht. Morgen volgen er nog vijftig mensen die nierdialyse nodig hebben.

Het ministerie van Volksgezondheid inventariseert de schade aan het ziekenhuis en kijkt welke materialen nodig zijn om het beter operationeel te krijgen.

Radio-uitzending

Minister Plasterk liet weten dat hij vandaag kort contact had met de minister-president van Sint-Maarten, William Marlin. Die vertelde Plasterk dat hij ondanks de moeilijke communicatiemiddelen een radio-uitzending heeft kunnen doen waarin hij de bevolking heeft opgeroepen de rust te bewaren.

De minister-president van Sint-Maarten kan vanwege de verwoestingen niet gemakkelijk communiceren met de hulpdiensten en de politie ter plekke, aldus Plasterk.

De Nederlandse regering heeft verschillende nummers geopend waar mensen met vragen naartoe kunnen bellen.

STER reclame