Minister Opstelten beëdigt Gerard Bouman tot korpschef van de Nationale Politie
NOS NieuwsAangepast

De korpsleiding was 'te druk' om op de centen van de OR te letten

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Hoe kon de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie jarenlang met geld smijten, zonder dat er een haan naar kraaide? Het heeft alles te maken met de chaotische reorganisatie bij de politie.

Tienduizenden euro's gaf oud-voorzitter Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie uit aan etentjes, borrels en feestjes tussen 2013 en 2016.

Verzuim

De politie staat op het punt hem te ontslaan wegens zeer ernstig plichtsverzuim. In het interne onderzoek dat naar Giltay is uitgevoerd staat dat hij grote bedragen opnam met de creditcard van de politie, bevriende ondernemers inhuurde voor klusjes en rommelde met facturen.

Hoe kon het dat de politietop niets doorhad? Of keek de korpsleiding bewust de andere kant op, zoals critici beweren?

Dinsdag wordt het rapport van de commissie-Ruys openbaar, die de affaire onderzocht en een antwoord moet geven op die twee vragen. In juni lekte de conclusie al uit: de politietop is nalatig geweest, maar er was geen opzet in het spel.

Giltay kon zijn gang gaan in een tijd dat het chaos was bij de politie. Op 1 januari 2013 ging de Nationale Politie van start; een samensmelting van 26 regionale korpsen. Die geheel nieuwe politieorganisatie moest in korte tijd uit de grond worden gestampt, onder leiding van de onlangs overleden korpschef Gerard Bouman.

De reorganisatie verliep moeizaam. Bouman moest bepalen hoe de Nationale Politie eruit zou gaan zien, maar kreeg het financieel amper voor elkaar. Ook had hij ruzie met de vakbonden en kreeg hij het ene negatieve advies na het andere over de inrichting van het nieuwe politiekorps.

Geschrokken

Een belangrijke partij die moest instemmen met de plannen, was de Centrale Ondernemingsraad. Met voorzitter Frank Giltay onderhield Bouman een vriendschappelijke band. Om te zorgen voor professionele medezeggenschap, gaf hij de ondernemingsraad een ruim budget: jaarlijks zo'n anderhalf miljoen euro.

Bouman zegt dat hij zich niet heeft bemoeid met waar de ondernemingsraad dit geld aan uitgaf. In het interne onderzoek naar Giltay is ook de oud-korpschef gehoord, net als zijn toenmalige plaatsvervanger Ruud Bik. Beiden hebben verklaard dat ze zijn geschrokken van de uitspattingen van Giltay. Maar hen valt niets te verwijten, vinden ze zelf.

Excessen

Bouman vertrouwde erop dat het geld nuttig werd besteed en vond controle niet zijn taak; hij had het te druk met het opzetten van de nieuwe organisatie. Declaraties van de COR belandden bij de financiële administratie. Die keek daar door de hoge werkdruk amper naar.

Van excessen bij de COR zegt de voormalige politietop niets te hebben gemerkt. Volgens bronnen blijkt uit het interne onderzoek naar Giltay dat de korpsleiding zelf meerdere keren aanwezig is geweest op bijeenkomsten van de COR in een restaurant in Almere, terwijl het beleid was om te vergaderen op politielocaties. Toen Bouman daar vragen over stelde, verzekerde Giltay hem dat hij een gunstig dealtje had gesloten. Daarmee was de kous af.

Ongemoeid

Bik stelt dat hij pas hoorde wat er aan de hand was na een peperduur COR-feest in het luxueuze Amstel Hotel in Amsterdam, eind 2015. Hij heeft Giltay toen gesommeerd het geld terug te betalen. Wel stemde Bik kort daarna in met een salarisverhoging voor de COR-voorzitter.

Critici zeggen dat de korpsleiding steun kocht van de Centrale Ondernemingsraad door het bestuur een riant budget te geven en Giltay ongemoeid te laten. De oud-korpschef ontkende eerder tegenover de NOS dat hij Giltay een hand boven het hoofd heeft gehouden.

Die lezing zal dinsdag door de commissie-Ruys worden beaamd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl