Gerard Bouman

Uitgelekte conclusie: oud-korpschef Bouman kocht COR niet om

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Oud-politiebaas Gerard Bouman heeft onvoldoende toezicht gehouden op de uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad (COR), maar geen steun 'gekocht' om de reorganisatie erdoor te drukken.

Dat blijkt uit het onderzoek naar de rol van Bouman in de COR-affaire, bevestigen verschillende bronnen aan de NOS. Het onderzoek wordt dinsdag gepresenteerd.

Beter moeten opletten

Volgens het rapport heeft de toenmalige korpsleiding te weinig toezicht gehouden op de uitgaven van de ondernemingsraad. Korpschef Bouman was eindverantwoordelijk en had beter moeten opletten.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde in november een onderzoek aan onder leiding van oud-topambtenaar Maarten Ruys. De commissie moest nagaan of Bouman een oogje toekneep en de COR zijn gang liet gaan, in ruil voor instemming met de moeizame reorganisatie bij de Nationale Politie.

Hoewel er opmerkelijke omstandigheden waren, zoals een persoonlijke lening van 4000 euro aan Frank Giltay, is niet aangetoond dat Bouman steun kocht van de ondernemingsraad.

Flink inpraten

Uit het onderzoek blijkt dat Bouman flink heeft ingepraat op de COR om in te stemmen met de inrichting van de nieuwe Nationale Politie, maar het besluitvormingsproces is verder normaal doorlopen.

Eerder zei Bouman al tegen de NOS dat het "onzin" was dat hij de COR had omgekocht. Omdat de reorganisatie veel van de politie vergde, was er op dat moment geen oog en personeel voor goede controle. Bovendien vertrouwde hij voorzitter Giltay volledig.

In het nog vertrouwelijke rapport wordt ook kritiek geuit op het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie had de uitgaven van de politie ook beter in de gaten moeten houden.

Bovendien kreeg de politie de opdracht om te starten met de Nationale Politie, terwijl er nog helemaal geen duidelijke plannen waren hoe die nieuwe organisatie zou worden ingericht.

Het rapport van de commissie-Ruys wordt dinsdag openbaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl