Het is een van de gevaarlijkste plekken om op te groeien; de sloppenwijk Mathare in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Niet vanwege rivaliserende bendes of onderling geweld, maar vanwege politiekogels. De 23-jarige rechtenstudent Stephen Mwangi woont er.
Mwangi is in Nederland op uitnodiging van mensenrechtenorganisatie Peace Brigades Nederland. Volgens zijn tellingen wordt er in zijn wijk iedere week wel iemand door de politie vermoord of neergeschoten. Hij zegt bewust 'vermoord', omdat er meestal geen aanleiding is voor het afvuren van de kogels. "Het is wetteloosheid ten top. Ze krijgen promotie als ze een bepaalde hoeveelheid jongens en mannen van tussen de 13 en 25 hebben neergeschoten."
In de video hieronder vertelt Stephen over wat hij meemaakt.
Stephen wil een vuist maken tegen het geweld van de politieagenten. Door erover te vertellen en alle misstanden te documenteren, hoopt hij dat de internationale gemeenschap het eindelijk ziet en ingrijpt. Maar ook door het in zijn eigen land aan de kaak te stellen. "In Nairobi is het normaal. Geweld en corruptie zijn onderdeel van het dagelijks leven. Voor de politie moet je bang zijn. Ik wil laten zien dat het niet normaal hoort te zijn."
Vrienden verloren
"Ik ben door de jaren heen tien goede vrienden verloren. Als ik naar vrienden van vrienden kijk, loopt het in de honderden. Een van mijn vrienden ging verhaal halen bij de politie toen een agent zijn moeder had verkracht. Hij is direct geëxecuteerd."
Stephen is zelf ook al een aantal keer in aanraking met de politie gekomen. "Ze ondervroegen me, sloegen me, arresteerden en intimideerden me." Onlangs werd hij tot aan zijn voordeur gevolgd door agenten. Volgens Stephen heeft het te maken met zijn werk voor het Mathare Social Justice Center, waarbij hij alle doden en gewonden door politiekogels nauwgezet bijhoudt.
Ze lopen vaak in burger rond en halen dan hun pistool tevoorschijn.
Na de verkiezingen begin vorige maand zijn er in zijn wijk Mathare ook jongens en mannen vermoord. Niet vanwege spanningen tussen rivaliserende partijen, denkt Stephen, maar vanwege agenten die het op hen gemunt hadden. Veel inwoners gingen na de bekendmaking van de uitslag de straat op om te demonstreren. De politie gebruikte volgens Stephen veel te veel geweld om de orde te handhaven.
Hij is blij dat het hooggerechtshof heeft bepaald dat de verkiezingen van begin augustus over moeten vanwege onregelmatigheden. "Het geeft een klein beetje vertrouwen terug dat er nog iets van het systeem deugt."
Het is moeilijk om in Nairobi te leven, zegt Mwangi tot slot. "Zeker als je, zoals ik, iets wilt doen om het geweld te stoppen. Maar ik weet dat het voor een goed doel is en dat maakt een hoop goed. Ik doe het voor mijn vrienden die zijn omgekomen en in het belang van de mensen die nu in angst leven. Ik kan niet wegkijken en zie het als mijn roeping om me altijd te blijven verzetten tegen het politiegeweld."