Aangepast

Permavlog: dit is de reis naar de ontdooiende aarde

Permafrost. Voor wie de afgelopen dagen het NOS Achtuurjournaal keek, of een van deze artikelen las, is het wellicht een bekende term. NOS-verslaggever Emil van Oers en klimaatonderzoeker en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke maakten de reis naar Canada om in beeld te brengen hoe die diepbevroren grond ontdooit.

Maar draagt zo'n lange reis ernaartoe juist niet bij aan dat hele klimaatprobleem? Ja. Reizen, met name met het vliegtuig, is door de hoge CO2-uitstoot een grote vervuiler. Maar hoe vervuilend is zo'n reis van Schiphol naar je eindbestemming? Peter en Emil legden het vast - en maakten er een wedstrijdje van.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Samen met voorlichtingsinstituut Milieu Centraal bekeken we de beelden van de reis. Het vermoeden klopt: de reis naar Canada is een vervuilende reis. Het verschil tussen Peter die bewust op zijn uitstoot let, en Emil die dat niet doet, is groot.

Matthijs Kettelerij van Milieu Centraal legt uit: "Van de reiskilometers is de specifieke CO2-uitstoot goed te berekenen, maar van voedsel en spullen is dat lastiger en kunnen we meer de verhoudingen aangeven en er duiding bij geven."

Emil kocht het cameraatje waarmee de reis is vastgelegd, Peter leende dat. Kettelerij: "Langer doen met spullen en lenen of delen is beter voor het milieu. Helemaal in het geval van producten die je niet dagelijks gebruikt."

Emil kiest voor een hamburger, Peter voor een pizzapunt

Dan het eten onderweg. In de video zie je hoe Emil voor een hamburger kiest terwijl Peter een vegetarische pizza neemt. "Een hamburger betekent, per 100 gram, twee keer zo veel CO2-uitstoot als kaas, wat relatief ook best een vervuilende keus is."

"Peter had ook kunnen kiezen voor een vegetarische burger, zonder kaas. Dan was het verschil groter geweest: voor een hamburger geldt dat de CO2-uitstoot acht keer hoger is dan bij een vegetarische burger."

Peter doucht 2 minuten, Emil een half uur

Douchen dan. Kettelerij: "Veel mensen vergeten dat het in dat geval niet zozeer gaat om de hoeveelheid water die wordt verbruikt, maar wat wordt verstookt om dat water op te warmen. Daarom is het goed dat Peter op reis kort heeft gedoucht."

"Hij doucht 2 minuten en verbruikt daarbij 16 liter water. Afhankelijk van of dat elektrisch of met aardgas is gedaan, ligt de CO2-uitstoot in dat geval rond de 190 gram."

"Emil doucht 30 minuten en verbruikt daarbij niet alleen 235 liter warm water, de CO2-uitstoot is ook aanzienlijk hoger. Die ligt rond de 2,8 kilogram."

Peter compenseert zijn vlucht en voelt zich daar aardig zen door

Dan vliegen. De grootverbruiker qua CO2. Kettelerij: "Peter heeft ervoor gekozen om zijn vliegreis te compenseren door ergens anders te betalen voor een energieproject. Maar: het vliegtuig stoot wel degelijk CO2 uit. Zou je dat bijvoorbeeld compenseren door ergens anders bomen te planten, bedenk dan dat zo'n boom lange tijd moet groeien om die uitgestoten CO2 weer op te nemen."

Emil stoot met zijn enkele reis bijna 1300 kilogram CO2 uit. Kettelerij: "Dat kun je vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van álle elektrische apparaten van een huishouden van iets meer dan twee personen. Heel flink dus."

'De bodem zakt hier als een plumpudding in elkaar'

Deel artikel: