De Deense uitvinder Peter Madsen
NOS NieuwsAangepast

Wat deed de excentrieke 'Rocket Madsen' met journaliste Kim Wall?

In Denemarken en Zweden beheerst de zaak rond de verdwenen journaliste Kim Wall al dagenlang het nieuws. Hoofdverdachte in de zaak is de Deense uitvinder, entrepreneur en duikbotenbouwer Peter Madsen.

De Zweedse journaliste verdween in de nacht van 10 augustus nadat ze met Madsen een tochtje had gemaakt op zijn zelfgemaakte duikboot. Kort na haar verdwijning werd de 46-jarige Deen opgepakt. Vandaag werd bekend dat de romp die werd gevonden in de Deense zee van Kim Wall is.

Uitvinder Madsen heeft sinds zijn arrestatie tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat zich die nacht heeft afgespeeld op de duikboot. Daardoor blijft onduidelijk wat er precies met Wall (30) is gebeurd. Ieder detail over de zaak wordt breed uitgemeten in de Scandinavische pers.

Wat weten we van het duikbootmysterie en de dode journaliste Kim Wall

Dat komt onder meer doordat Madsen een bekende figuur is in Denemarken, vertelt correspondent Dirk Evers. "Hij is een excentriekeling. Omdat hij met een zelfgemaakte raket de ruimte in wil, wordt hij Rocket Madsen genoemd."

Om zijn ambitie te verwezenlijken, richtte de Deen het Rocket Madsen Space Lab op. Met die organisatie wil hij een bemande raket lanceren vanaf een drijvend lanceerplatform in de Oostzee, in de buurt van het eiland Bornholm.

De Deen staat bekend als een autodidact, over zijn verleden is weinig bekend. Evers: "Maar in Denemarken weet iedereen dat hij erg gepassioneerd is over zijn projecten." Madsen gaf er meerdere lezingen over, onder meer op evenementen van TEDx. "Laat je dromen werkelijkheid worden", was de naam van een lezing die hij in 2015 gaf in Litouwen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De uitvinder noemt zichzelf een inventrepaneur, iemand die "extreme machines ontwerpt, samen met ontwerpers en technici". Maar hij kan niet altijd goed overweg met de mensen met wie hij samenwerkt. In de loop van de jaren had Madsen veel conflicten met de vrijwilligers die hem hielpen.

Zo ook bij een van zijn nieuwste projecten: de zelfgebouwde duikboot UC3 Nautilus. Het is de derde onderzeeër die Madsen maakte met een groep vrijwilligers. Na een ruzie nam de uitvinder afscheid van de mensen die aan het vaartuig werkten en werd hij de enige eigenaar van de duikboot.

Het 18 meter lange vaartuig werd in 2008 voor het eerst getoond. De uitvinder sprak toen van "de grootste onderzeeër die in eigen beheer werd gebouwd".

Maar daarna werd de duikboot toch weer aan land gehaald. Na jaren van onderhoud en aanpassingen werd de Nautilus in april van dit jaar opnieuw gepresenteerd.

De Nautilus-onderzeeër

Voor freelance journaliste Kim Wall reden om een reportage te maken over de uitvinder en zijn onderzeeër. Wall - die publiceerde in bekende media als de The New York Times, The Guardian, Vice en de South China Morning Post - had al eens eerder over Madsen geschreven.

Voor deze reportage wilde ze mee op pad met de uitvinder. De twee spraken om 19.00 uur 's avonds af in de haven van Kopenhagen, en voeren uit.

De verdwenen journaliste Kim Wall

Wat zich daarna heeft afgespeeld aan boord van de onderzeeër, is voer voor speculatie. Op vrijdagochtend kwamen vier vissers Madsen en de Nautulis tegen in de Køge-baai.

In de Deense krant Helsingør Dagblad vertelden ze dat de uitvinder zei dat hij iets wilde repareren en in de duikboot verdween. Kort daarna zonk de onderzeeër, de vissers haalden Madsen uit het water.

Opzettelijk?

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat de uitvinder de duikboot opzettelijk heeft laten zinken. Van Wall ontbrak toen nog ieder spoor. Madsen werd achter gesloten deuren verhoord.

Eerst zei hij dat hij Wall aan land had gezet in Kopenhagen. Later verklaarde hij dat de journaliste door een ongeluk aan boord om het leven was gekomen en dat hij haar overboord had gegooid.

Peter Madsen praat de ochtend na de verdwijning van Wall met een Deense agent

Maandagvond werd in de Oostzee, waar Wall verdween, een deel van een vrouwenlichaam gevonden. Met behulp van dna-technieken is nu duidelijk geworden dat het inderdaad om de journaliste gaat.

Tegenover persbureau AP uitten haar nabestaanden hun ongeloof over de gebeurtenissen. "Ze heeft op zo veel gevaarlijke plekken gewerkt. Het is moeilijk voor te stellen dat er iets met haar is gebeurd zo dicht bij de plaats waar ze vandaan komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl