NOS NieuwsAangepast

Waar gaan al die geruimde kippen en afgekeurde eieren heen?

Door het fipronilschandaal zijn de afgelopen dagen al honderdduizenden kippen geruimd, oftewel gedood. En dagelijks moeten miljoenen fipronil-eieren worden vernietigd. Maar wat gebeurt er precies met al die kippen en eieren? Het antwoord: ze worden allemaal verwerkt door één bedrijf: de firma Rendac in het Brabantse Son. Uiteindelijk wordt er elektriciteit mee opgewekt.

Rendac heeft in Nederland de wettelijke taak en het monopolie om dode dieren en ander dierlijk materiaal, dat uit de voedselketen gehaald moet worden, te verwerken.

Gesteriliseerd

De dode kippen en de eieren worden door Rendac bij boeren opgehaald en vervolgens krijgen ze in Son allemaal precies dezelfde behandeling. Die is ook wettelijk voorgeschreven.

In grote ketels worden de kippen en eieren 20 minuten lang onder hoge druk op 133 graden gesteriliseerd. Daarna wordt het materiaal dat dat oplevert gedroogd, waarna er vet en een soort meel overblijft, dat voornamelijk uit proteïne bestaat.

Het vet en meel wordt verkocht aan energiebedrijven, die het als biobrandstof bijmengen in kolencentrales. "Het is natuurlijk een tragische situatie, maar uiteindelijk hebben de eieren en kippen nog een nuttige bestemming als duurzame energiebron", zegt directeur Sjors Beerendonk van Rendac. Het meel wordt ook gebruikt om ovens in cementfabrieken op te stoken.

Rendac zegt dat met het vet en meel vier keer zoveel energie wordt geproduceerd als dat er energie wordt gebruikt tijdens het productieproces.

De fabriek waar de kippen en eieren verwerkt worden tot biobrandstof

Het bedrijf verwerkt nu zo'n 200.000 kilo aan eieren per dag. Dat zijn zo'n 3 miljoen stuks. Daar komen dagelijks nog tienduizenden kippen bij. "Het is druk, maar we kunnen dit nog bijbenen", zegt Beerendonk.

Hij verwacht dat de aanvoer van eieren de komende weken minder zal worden. Want door het ruimen van kippen blijven er natuurlijk minder kippen over die eieren leggen.

Bovendien kunnen boeren er ook voor kiezen om jongere kippen niet te laten ruimen, maar ze minder voer te geven. Daardoor worden ze dunner, gebruiken hun vetreserves en verdwijnt de fipronil. Want fipronil wordt in vet opgeslagen. Kippen op dieet leggen minder of geen eieren, dus daardoor zal de aanvoer van eieren ook dalen.

Huisdieren en slachtafval

Rendac verwerkt niet alleen dierlijk materiaal tijdens voedselcrises. Ook slachtafval en dode huisdieren komen bij het bedrijf terecht. Dode honden en katten worden meestal achtergelaten bij dierenartsen, dierenambulances of de gemeente. Die laten ze vervolgens ophalen door Rendac. Ook heeft het bedrijf een ophaaldienst voor overleden paarden en pony's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl