De NVWA gaat nu ook kippenvlees testen op fipronil
NOS NieuwsAangepast

NVWA test kippenvlees met proefslachtingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat deze week proefslachtingen doen bij kippen om te kijken of er fipronil in het vlees zit. Het controleren van het vlees moet worden gezien als extra veiligheidsmaatregel.

Volgens de NVWA gaat het niet om bedrijven die alleen maar vleeskippen houden, maar om gecombineerde bedrijven met zowel leghennen als vleeskuikens. Chickfriend zou alleen actief zijn geweest in de stallen van kippen die eieren leggen.

Volgens een woordvoerder van de NVWA is die controle in het belang van de pluimveehouders. "Op die manier kan bij gecombineerde pluimveehouders in ieder geval de tak met vleeskippen zo snel mogelijk weer worden opgestart."

'Risico kleiner'

Vleeskuikens hebben volgens de NVWA nauwelijks last van bloedluis. De kuikens leven meestal maar maximaal zes weken en braadkippen maximaal tien weken. Na de slacht wordt hun stal schoongemaakt en ontsmet, waardoor de bloedluis weinig tot geen tijd heeft om zich te nestelen.

Kippenvlees met fipronil levert volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht overigens minder gevaar op. In het AD zegt hij dat fipronil zich in vlees minder ophoopt dan in eieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl