Goed nieuws: prikkelarme kermis, karma, het EK en reddingsacties
Afgelopen zondag gingen op de Tilburgse kermis twee uur lang de geluidsinstallaties uit. Zo konden mensen die niet tegen lawaai kunnen ook naar de kermis. Het ging om mensen met autisme, ADHD, epilepsie of hooggevoeligheid.
Deelname was verplicht voor kermisexploitanten, twee uur lang werd een prikkelarme kermis door de gemeente gegarandeerd.
Guido (26) en John (31) hadden het ontzettend naar hun zin. Ze hadden allebei een eind gereisd voor de prikkelarme kermis. Guido vertelde dat hij dol is op zweefmolens, hoe harder hoe liever. Maar als er te veel lawaai is, trekt hij het niet meer. Daarom waren deze uurtjes een perfecte uitkomst voor hem.
In China werden ouderen in het zonnetje gezet met een deelname aan een missverkiezing. Oudere dames straalden terwijl ze door de jury werden beoordeeld op het bikinifestival in Tianjin. Ze kregen ook punten voor hun uitstraling in traditionele dracht en avondjurk.
Het doel van de organisatoren van het feest was om ouderen te stimuleren om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. De groep ouderen in China groeit snel. Volgens een schatting van de VN is in 2050 zo'n 44 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar.
De oudste deelnemer was Ma Jing (78). Ze heeft kanker gehad. "Ik ben erg dankbaar. Het feit dat ik op mijn leeftijd hier kan meedoen in een bikini, betekent dat ik geestelijk en lichamelijk fit ben."
En misschien is er een doorbraak op het gebied van onderzoek naar aids: een Zuid-Afrikaans kind van 9 jaar oud met een hiv-besmetting is al jaren gezond zonder dat ze aidsmedicijnen neemt. Het is de derde hiv-patiënt die de ziekte onder controle heeft zonder daarvoor actief te worden behandeld.
Volgens de wetenschappers die het kind onderzochten zou dit erop kunnen wijzen dat een vroege behandeling kan volstaan bij hiv-patiënten.
Geloof je in karma? Als je dit verhaal hebt gelezen wel. Zes vriendinnen die bedonderd waren met nepkaarten voor Lowlands zijn erin geslaagd de oplichter te laten oppakken.
Een vrouw verkocht de meiden nepkaarten. Toen de vriendinnen daar achterkwamen plaatsten ze een advertentie op Marktplaats om de vrouw weer te lokken. Dat lukte. Toen de oplichtster naar de afgesproken plek kwam, kon ze door de politie worden aangehouden.
Inmiddels hebben de zes vriendinnen gehoord dat ze alsnog officiële kaarten voor Lowlands mogen kopen. Het is volgens festivalorganisator Mojo een beloning voor het ontmaskeren van de oplichter.
Ook veel positiviteit in Tilburg afgelopen week: daar was het namelijk Roze Maandag. De kermis veranderde in een feest voor acceptatie en diversiteit.
Met als hoogtepunt de Roze Karavaan, een optocht dwars door de stad. Een sfeerimpressie:
In Sri Lanka zijn weer olifanten uit de zee gered. Was het vorige keer nog één olifant, nu dobberden er twee op ruim een kilometer van de kust.
Met touwen wisten duikers en opvarenden van te hulp geschoten bootjes de dieren weer richting kust te krijgen. "Ze hadden enorm veel geluk dat een patrouille van de marine de dieren zag en hulp van andere schepen heeft ingeroepen", zei de marine.
En natuurlijk moeten de Nederlandse voetbalvrouwen ook in dit overzicht. Want wát een wedstrijden tijdens het EK! Noorwegen, Denemarken en België werden al verslagen, vanavond volgt de kwartfinale tegen Zweden.
Het is genieten voor de vrouwen, want de Oranjekoorts is groter dan ooit tevoren. Liefst 2,4 miljoen mensen zagen maandagavond de Oranjevrouwen ten koste van België de kwartfinales bereiken.
Bondscoach Sarina Wiegman is blij met de aandacht. "We wisten natuurlijk dat dit een heel groot evenement zou worden, dat er veel aandacht voor zou komen. Maar dat het zó groot zou worden, had ik ook niet verwacht."
Een vinding die honger op de wereld kan uitbannen én geen milieuschade oplevert. In een Fins laboratorium is een eiwit gemaakt waar geen plant of dier aan te pas komt.
Anders dan bij dierlijke en plantaardige eiwitten is voor het Finse eiwitpoeder geen schaarse landbouwgrond nodig. De onderzoekers gebruiken daarvoor in de plaats een laboratoriumopstelling met elektriciteit en CO2.
Het is nog wel een tijdrovende klus. Een gram van het eiwitpoeder kost nu nog twee weken om te maken. Juha-Pekka Pitkänen, een van de Finse professoren die het onderzoek uitvoerden wil dat op termijn iedereen - "zelfs in de woestijn" - het eiwit thuis kan maken.