"Supertof", vindt Noah de maatregel van de NS om reizigers niet langer aan te spreken als 'dames en heren' maar als 'beste reizigers'. "Ik vind het heel erg fijn dat een grote organisatie als de NS dit doet. Het is voor ons als non-binaire personen een mooi cadeautje."
Noah is non-binair. "Dat houdt in dat ik mijzelf niet plaats binnen de man-vrouw-verdeling. Ik voel me prettig bij een meer neutrale gender, voor mij zit dat tussen man en neutraal in. Voor 90 procent voel ik me neutraal, maar af en toe voel ik me meer jongen."
Het was een enorme bevrijding voor Noah om daarachter te komen. "Ik ben geboren als meisje, maar voelde me niet zo. Dat was soms best lastig. Ik wilde heel graag voldoen aan het plaatje van het perfecte meisje, maar het was een soort toneelspel. Toen ben ik gaan zoeken wat wel bij mij past, en dat is non-binair."
Er werden de afgelopen tijd meer stappen genomen richting een genderneutrale omgeving. Zo heeft Utrecht sinds vorig jaar 'genderneutrale' toiletten en de gemeente Amsterdam besloot afgelopen woensdag een genderneutraal communicatiebeleid te gaan voeren.
Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch juicht dit soort stappen toe. "Het is heel fijn voor de mensen die het daar moeilijk mee hebben, dat een groot bedrijf het signaal afgeeft open te staan voor meer dan alleen mannen en vrouwen. Het geeft aan dat ze bestaan en er zijn, ook al is het maar een klein groepje."
Want zo'n 5 procent van de wereldbevolking voelt zich geen 'man' of 'vrouw' en heeft daar ook last van, zegt Van Heesch. "De aantallen die zich melden voor hulp of hun lichaam willen veranderen zijn wel lager."
Je ziet dat transgenders in het dagelijks leven in en uit de kast stappen.
Er valt volgens Van Heesch nog een wereld te winnen voor de acceptatie van transgenders. "Je ziet dat transgenders in het dagelijks leven in en uit de kast stappen. Dus als zij in een trein stappen, willen ze niet altijd te non-binair overkomen omdat ze dan gevaar kunnen lopen of nageroepen worden."
Noah hoopt ook dat er in de toekomst meer rekening gehouden wordt met non-binaire mensen. "Ik vind het nu bijvoorbeeld heel stressvol om naar de wc te gaan. Ik gebruik herentoiletten want daar voel ik me het prettigst bij. Maar elke keer als de ik wc inloop, denk ik, ga ik dit nou wel of niet doen, wie kom ik daar tegen en wat vinden zij van mij."