Aardbeving Kos: naakt 'in survival modus' je hotel uitrennen
De aardbeving vannacht op het Griekse eiland Kos is ook gevoeld door de duizenden Nederlandse toeristen daar. De beving gebeurde rond 01.30 uur lokale tijd en had een kracht van 6,7. "Mensen schreeuwden en de stroom viel uit", vertelt de Nederlandse Lotte. "Iedereen stormde naar buiten. De survival modus stond aan."
Via Facebook vertelt Lotte dat ze "letterlijk uit bed werd getrild" door de beving. Ze greep haar paspoort en rende het hotel uit. Gelukkig voor de Nederlandse had ze een pyjama aan. "Andere mensen liepen naakt rond, omdat ze direct gingen rennen."
Doden en gewonden
Er zijn zeker twee toeristen om het leven gekomen: een Turk en een Zweed. Er zijn ook 120 gewonden. Het epicentrum was in de buurt van de Turkse badplaats Bodrum. De beving was voelbaar langs de kust van Turkije en op enkele Griekse eilanden. Op Kos zijn door het natuurgeweld veel gebouwen beschadigd.
Lotte wil zo snel mogelijk het eiland verlaten. Maar vanwege het gevaar van naschokken, mogen volgens haar maar mondjesmaat mensen de vertrekhal van het vliegveld binnen. "Mensen zijn onthutst hier", zegt ze. "Sommigen hebben zelfs geen koffers meegenomen en hebben alles laten staan. Iedereen wil gewoon naar huis."
Voor sommige Nederlandse toeristen is die keuze niet zo vanzelfsprekend. Zoals Sander en zijn vrouw. Die kwamen gisteravond aan voor een weekje vakantie. Sander heeft een eigen bedrijf, dus zijn vakantieplannen kan hij niet zomaar verplaatsen.
"En als ik zie hoe enorm hard er wordt gewerkt in het resort om alles te repareren en ons gerust te stellen, dan willen we toch wel blijven." Sander vertelt dat tientallen bouwvakkers en stukadoors bezig zijn met reparaties. De hoteleigenaar zegt dat na uitgebreid onderzoek blijkt dat de schade alleen oppervlakkig is.
Als we blijven, dan zetten we wel een 'wegrentas' klaar.
Toen vannacht de aarde beefde, dacht Sander nog helemaal niet aan blijven. "Het voelde alsof er een vrachttrein door onze hotelkamer reed." Het echtpaar bracht de rest van de nacht door op het parkeerterrein van het resort.
De Nederlander is vol lof over de hulp van het hotelpersoneel. Sander en zijn vrouw zijn "uitstekend" begeleid en mede daardoor was er volgens hem geen sprake van grote paniek.
Café op instorten
Voor de Nederlandse Anna was dat wel anders. Zij stond op het moment van de beving in een café. "Het leek alsof het instortte", vertelt ze. "De ramen sprongen en er vielen brokstukken naar beneden. Iedereen in de bar rende in paniek de straat op."
Net als veel andere toeristen liep ze terug naar haar hotel, maar daar mocht ze niet meer naar binnen. Vanwege het risico op hevige naschokken moesten de vakantiegangers buiten blijven.
Ook op andere plekken op het eiland wachtten Nederlanders in het donker buiten. "We zaten op ligbedjes naast het zwembad", vertelt Marianne. Ze lag in bed toen de beving het eiland trof. De schok duurde enkele tientallen seconden, schat ze. "We schrokken ons rot en zaten meteen rechtop."
Samen met haar vriendin, twee kinderen en andere hotelgasten rende ze naar buiten. Eenmaal buiten keerde de rust snel terug. Daarna bracht Marianne samen met haar kinderen buiten op noodbedden de nacht door.