Reisorganisaties druk met Nederlanders na aardbeving bij Kos en Turkije
Veel Nederlanders die op het Griekse eiland Kos en aan de zuidwestkust van Turkije vakantie vieren, weten nog niet goed waar ze aan toe zijn. Kunnen ze terug naar Nederland? Moeten ze worden overgeplaatst naar een ander hotel? Allemaal vragen waar reisorganisaties vandaag antwoord op moeten geven.
De aardbeving bij het Griekse eiland Kos vannacht heeft aan een Turkse en een Zweedse toerist het leven gekost. Zeker 120 mensen raakten gewond. In Turkije liepen meer dan zeventig mensen verwondingen op. Een Nederlandse toerist is naar het ziekenhuis gebracht omdat hij mogelijk zijn voet heeft gebroken.
Een aantal hotels op Kos, waar gasten van Corendon verblijven, zijn zo beschadigd dat de mensen ergens anders heen moeten. De reisorganisatie heeft op dit moment 1800 klanten op Kos zitten.
Volgens een woordvoerder van Corendon kunnen mensen die niet in hun hotel kunnen blijven kiezen of ze ergens anders willen slapen of terug naar huis willen. "Onze reguliere vlucht komt morgen rond 10.00 uur aan op Kos. Dan kunnen ze eventueel naar huis."
Van mensen die nog naar Kos vertrekken voor een vakantie, wordt door Corendon bekeken of ze wel of niet in hun hotel terechtkunnen. "Als dat niet mogelijk is, worden er alternatieven gezocht."
Weg uit hotels
Via reisorganisatie TUI Nederland zitten er zo'n 2700 mensen op Kos. Volgens een woordvoerster is een hotel waar tientallen TUI-gasten verblijven zo beschadigd dat de mensen er weg moeten. Waarschijnlijk vertrekt er morgen pas weer een vlucht vanuit Nederland naar het eiland, om daarna terug te vliegen naar Schiphol.
Luchtvaartmaatschappij Transavia vertrok vanochtend wel van Amsterdam naar Kos, zij het met vertraging. Oorspronkelijk zou het toestel om 05.45 uur opstijgen. De vlucht werd uitgesteld omdat niet duidelijk was of er op het vliegveld van Kos kon worden geland.
Situatie beoordelen
Neckermann meldt dat nu gekeken wordt hoe het met hun reizigers gaat. In het vliegtuig van Transavia zitten ook vakantiegangers die via deze organisatie hebben geboekt. Een woordvoerder kan niet zeggen hoeveel toeristen er via Neckermann op het eiland zijn.
Volgens NOS-correspondent Conny Keessen is er inmiddels een grote hulpoperatie op gang gekomen. "Ernstig gewonden worden naar het nabijgelegen eiland Rhodos of naar Athene gebracht", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Helikopters zijn onderweg. Door schade in de haven kunnen schepen er vooralsnog niet aanmeren."
In Kos-Stad is veel schade. "Met name aan oudere gebouwen", zegt Keessen. "De schade wordt natuurlijk de komende uren en dagen opgenomen. "
De beving, met een kracht van 6,7, was afgelopen nacht voor de kust van Turkije en het Griekse vakantie-eiland. Het epicentrum was in de buurt van de Turkse badplaats Bodrum. Door de aardbeving ontstond een kleine vloedgolf.
Turkije
De Nederlandse Marieke van Amelsfort is in de Turkse plaats Akyarlar, niet ver van Kos. "We lagen op bed en het begon ineens enorm te beven", vertelt ze. "Alles kraakte en schudde. We zaten rechtop in bed en wisten meteen dat het een aardbeving was." Toen het later opnieuw begon te beven, besloot Van Amelsfort om met haar gezin naar buiten te gaan.
"Dat ging overigens heel rustig. Paniek was er niet. Het hotel heeft ook heel adequaat gereageerd, vind ik. Er werden overal dekens en matrassen vandaag gehaald." Ze heeft samen met andere hotelgasten de hele nacht buiten gezeten en niet meer geslapen. "Nu zitten we bij het zwembad. En hier zit iedereen in groepjes te praten."
Ook Pim van Leuken is in Turkije. In de badplaats Marmaris, waar hij verblijft, werd de aardbeving ook gevoeld. "Iedereen rende naar buiten en was aan het gillen", vertelt hij. "Kinderen huilden." Ook Van Leuken ging naar buiten. "We moesten naar het zwembad, omdat niet duidelijk was of het hotel veilig was."