NOS NieuwsAangepast

O.J. Simpson komt na negen jaar cel vervroegd vrij

Voormalig footballster en acteur O.J. Simpson komt op 1 oktober vrij. Hij was veroordeeld tot 33 jaar voor een gewelddadige beroving, maar mag na 9 jaar de gevangenis in Nevada verlaten vanwege goed gedrag. Dat oordeelde de parole board waarvoor Simpson vandaag zijn zaak mocht bepleiten.

De grote vraag was in hoeverre een beruchte moordzaak uit de jaren 90 nog aan O.J. zou kleven. In 1995 werd hij uiteindelijk vrijgesproken na een slepende rechtszaak die miljoenen mensen in de VS aan de tv gekluisterd had gehouden. De oud-footballheld en oud-filmacteur (onder meer Naked Gun en The Towering Inferno) werd verdacht van het op gruwelijke manier vermoorden van zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman.

Racisme

De politie en de openbaar aanklager van Los Angeles hadden verschillende bewijzen en sterke aanwijzingen voor de schuld van Simpson, maar de aanklagers maakten tijdens de rechtszaak cruciale fouten. De advocaten van O.J. gooiden het in de verdediging met succes op racisme, onder meer van een politieman die een hoofdrol had gespeeld in het onderzoek naar de moord.

De hele zaak werd vorig jaar nog eens gereconstrueerd in een zeven uur durende documentaire en in een gedramatiseerde American Crime Story (met Cuba Gooding jr. als O.J.).

Ernstig misdrijf

Maar 13 jaar na de veelbesproken vrijspraak werd Simpson alsnog veroordeeld in een andere zaak. In 2007 probeerde hij samen met drie anderen een man in een hotel in Las Vegas onder bedreiging van vuurwapens te beroven. Dat was een ernstig misdrijf, zei de parole board vanavond, maar Simpson heeft zich in de tijd dat hij in de gevangenis zat aan alle regels gehouden.

O. J. Simpson komt vervroegd vrij

Ook zijn leeftijd (70) speelt een rol, net als het feit dat hij geen strafblad had, en dat hij in de ogen van de mensen die het besluit namen geen gevaar voor de samenleving vormt. In een parole board zitten doorgaans rechters, psychiaters en criminologen.

Simpson reageerde opgelucht op het bericht dat hij op 1 oktober naar huis mag. Op de vraag of hij inderdaad naar Miami wil verhuizen zoals hij eerder heeft gezegd, had Simpson tijdens de hoorzitting glimlachend geantwoord: "Dat is correct. Ik zou op zich ook best in Nevada willen en kunnen wonen, maar ik denk niet dat jullie me hier nog langer willen hebben."

Aardige kans

Het kenmerkte de ontspannen sfeer tijdens de zitting. Simpson voelde kennelijk al aan dat het voor hem de goede kant op ging. Juristen hadden vooraf gezegd dat hij een aardige kans maakte op vervroegde vrijlating omdat hij zich als modelgevangene heeft gedragen.

Simpson: het spijt me, Nevada

Rust zit er voor de oud-sportheld vermoedelijk niet in. Hij wordt nog achtervolgd door advocaten van de familie Goldman, die geld van hem tegoed heeft.

Smartegeld

Na zijn vrijspraak in de moordzaak werd Simpson in een civiele rechtszaak wel veroordeeld tot het betalen van 33,5 miljoen dollar aan schadevergoeding en smartegeld aan de nabestaanden van Brown en Goldman. Daarvan is nog maar een klein deel voldaan.

Helemaal toevallig is het dan ook niet dat Simpson naar Florida verhuist: in die staat bestaat een wet die onder bepaalde voorwaarden beslagleggingen onmogelijk maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl