NOS NieuwsAangepast

'Modelgevangene' O.J. Simpson (70) hoopt vrij te komen

O.J. Simpson gokt op clementie van de parole board die morgen een hoorzitting houdt over zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij heeft nog maar 9 jaar uitgezeten van de 33 jaar celstraf die hij kreeg voor een mislukte gewelddadige beroving in een hotel in Las Vegas. Maar hij zal aandringen op vrijlating op basis van goed gedrag.

Juristen geven hem een aardige kans, omdat hij zich inderdaad de afgelopen 9 jaar als een modelgevangene zou hebben gedragen. Hij heeft nooit problemen veroorzaakt, staat medegevangenen bij met raad en daad en geeft als vrijwilliger gymles. Bovendien is hij inmiddels 70.

De grote vraag blijft in hoeverre 'de moorden' nog aan O.J. kleven. In 1995 werd hij vrijgesproken na een geruchtmakende rechtszaak die van de eerste tot de laatste minuut live in de VS op tv werd uitgezonden. De oud-footballheld (Buffalo Bills) en oud-filmacteur (Naked Gun) werd verdacht van het vermoorden van zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman.

American Crime Story

Zijn advocaten speelden tijdens de rechtszaak met succes de 'rassenkaart' en justitie en politie lieten grove steken vallen, terwijl ze toch een reeks aanwijzingen en bewijzen voor Simpsons schuld hadden. De hele zaak kreeg vorig jaar weer veel aandacht door zowel een lange documentaire als de tv-serie American Crime Story (met Cuba Gooding jr. als O.J.).

Achteraf gaven juryleden toe dat ze Simpson schuldig hadden moeten verklaren. In een civiele rechtszaak werd hij later wel veroordeeld tot 33,5 miljoen dollar aan schadevergoeding en smartegeld.

Memorabilia

Maar sinds oktober 2008 zit O.J. toch in de gevangenis. Hij werd schuldig bevonden aan ontvoering, vuurwapengebruik en mishandeling. Samen met drie anderen beroofde hij in Las Vegas at gunpoint een verzamelaar van sportmemorabilia, die handelde in souvenirs, persoonlijke eigendommen en sportprijzen van de oud-footballspeler. Simpson wilde zijn spullen terug, maar de actie was slecht voorbereid en werd nog stunteliger uitgevoerd.

In de eerste van de 33 jaar die hij moest uitzitten als gevangene nr. 1027820 in de Lovelock Correctional Center in Nevada kwamen er berichten naar buiten over O.J. als vadsige en sombere man. De laatste jaren schijnt hij er weer stukken beter uit te zien. Hij is gezonder gaan leven en volgens een bewaker lijkt hij nu twintig jaar jonger.

Nog betalen

Het is overigens de vraag of Simpson bij voorwaardelijke vrijlating een leuke tijd tegemoet gaat. De advocaat van de familie Goldman zit nog steeds achter hem aan.

Toen Simpson in 2007 opnieuw werd gearresteerd, was er nog maar een klein deel van de miljoenen aan smartegeld betaald. "Het goede nieuws voor meneer Simpson is dat hij vermoedelijk op 1 oktober vrijkomt. Het slechte nieuws is dat ik nog eens 10 jaar voor de boeg heb... klaar om verder te gaan waar we waren gebleven", zei advocaat David Cook tegen de pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl