O.J. Simpson, voor het eerst in jaren weer in een rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

O.J. Simpson bepleit vrijlating: 'I was always a good guy'

Voor miljoenen Amerikanen was het een vertrouwd beeld: O.J. Simpson in een gerechtsgebouw. Deze keer zat hij niet in een stampvolle rechtszaal als moordverdachte, met naast zich een reeks topadvocaten, maar voerde hij in zijn eentje het woord: hij deed een dringend beroep op zijn parole board om vervroegd en voorwaardelijk te worden vrijgelaten.

De oud-footballster en acteur werd nooit veroordeeld voor de roemruchte moord op zijn ex Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman, maar kreeg in 2008 een celstraf van 33 jaar voor een gewelddadige beroving van een handelaar die persoonlijke bezittingen van hem op de markt bracht.

O. J. Simpson komt vervroegd vrij

Na 9 jaar komt Simpson in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Hij deed in zijn pleidooi zijn uiterste best om duidelijk te maken dat hij daar recht op heeft: nooit problemen veroorzaakt in de gevangenis, erg behulpzaam geweest, twee cursussen gevolgd, waaronder één in conflictbeheersing en omgaan met agressie.

"Verder heb ik het initiatief genomen om in de gevangenis weer diensten voor baptisten te houden. Ik ben van huis uit baptist en "was always a good guy", al had ik natuurlijk nóg beter mijn best moeten doen om een goed mens te zijn", zei Simpson op de hoorzitting, waar de sfeer ontspannen was. Zo was er hilariteit om een verspreking van een van de rechters, die had begrepen dat de kandidaat voor vrijlating net 90 is geworden (waarbij ze er 20 jaar naast zat).

Simpson: het spijt me, Nevada

Simpson kreeg ook de gelegenheid om te vertellen hoe het zover heeft kunnen komen dat hij met een paar anderen in een hotel in Las Vegas een handelaar in sportmemorabilia probeerde te beroven. "Dat waren nu eenmaal mijn eigen spullen, foto's van de kinderen en persoonlijke brieven en zo."

Strenge vraag

Gedronken had hij die dag ook ("op een trouwfeest"), maar een alcoholprobleem heeft Simpson niet, zei hij. Daarom heeft hij zich ook niet bij de AA of een cursus op dat gebied gemeld, antwoordde hij op een strenge vraag vanachter de parole-tafel.

Een dochter mocht ook even pleiten voor vrijlating van haar liefhebbende vader, waarna een advocaat nog eens een uitgebreide verklaring aflegde over 'modelgevangene' O.J. Simpson.

Wanneer die te horen krijgt of hij op 1 oktober inderdaad naar huis mag, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl