Jaroslaw Kaczynski tijdens de stemming in het parlement
NOS NieuwsAangepast

Lagerhuis Polen neemt omstreden wet aan

Het Poolse lagerhuis heeft zich niets aangetrokken van dreigende woorden uit Brussel en is akkoord gegaan met de omstreden hervorming van de rechterlijke macht. Die houdt in dat de president rechters van het Hooggerechtshof met pensioen kan sturen en de politiek bepaalt wie er in de raad zit die nieuwe rechters benoemt. Nu is die raad nog onafhankelijk.

De wet is controversieel in binnen- en buitenland. Critici zeggen dat de scheiding van politiek en de rechterlijke macht wordt opgeheven, waardoor de onafhankelijkheid van rechters niet meer is gewaarborgd. Eurocommissaris Timmermans zei gisteren dat de democratie in Polen erdoor in gevaar komt.

Aanpassing

Morgen wordt het wetsvoorstel voorgelegd aan de Senaat, maar dat wordt gezien als een formaliteit. President Duda heeft al gezegd dat hij de wet deze keer zal tekenen.

Deze week weigerde hij zijn handtekening te zetten onder de eerste versie van de wet. Hij eiste toen dat het voorstel werd aangepast. Er stond in dat de helft van het parlement akkoord moest gaan met een benoeming. Duda wilde dat dat werd aangepast naar een 60 procent-meerderheid.

Een justitiecommissie heeft de suggestie van Duda overgenomen. De 1300 voorgestelde wijzigingen van de oppositie zijn door de commissie verworpen.

EU-president Tusk, oud-premier van Polen, heeft president Duda om een ontmoeting gevraagd, om de "politieke crisis" te bespreken. Duda heeft die uitnodiging onmiddellijk afgeslagen.

Volgens Tusk gaan de hervormingen in tegen de Europese waarden. Polen dreigt erdoor gemarginaliseerd te worden, schreef hij in een verklaring. De nieuwe wet zou de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) enorme invloed geven op de rechterlijke macht.

Welzijn

"De president zal er anders over denken. Maar zelfs de grootste verschillen ontslaan ons niet van de plicht om samen te werken voor het welzijn en de veiligheid van ons moederland", vindt Tusk.

De EU-president, die tot 2014 zeven jaar premier van Polen was, werd in maart door de EU-leiders in Brussel herkozen, ondanks felle tegenwerking van de Poolse PiS-premier Beata Szydlo.

De Europese Commissie waarschuwde gisteren dat Polen maatregelen kan verwachten, zoals boetes. In het uiterste geval kan Polen het stemrecht in de Europese Raad worden ontnomen. Volgende week neemt de commissie een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl