'Demonstranten Al Hoceima laten zich niet stoppen'
In en rondom de Marokkaanse stad Al Hoceima "is opvallend veel politie op de been". Dat zei correspondent Sjoukje Rietbroek, die gisteravond aankwam op de plek waar voor vanmiddag een grote demonstratie gepland staat, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Hoewel dat protest verboden is door Marokko gaat de betoging gewoon door. Demonstranten laten zich niet stoppen, zei Rietbroek. Er wordt ook nog steeds opgeroepen om vanuit andere steden naar de demonstratie te komen, maar of dat zin heeft, is de vraag. "De kans is groot dat de politie de toegangswegen richting Al Hoceima gaat afsluiten", zei Rietbroek.
Onderweg naar de stad in het Rifgebied, de noordelijke bergstreek in Marokko, kwam de correspondent veel checkpoints tegen waar ze doorheen moest. "Daar werden paspoorten gecontroleerd en naast een namenlijst gelegd. De politie houdt bepaalde mensen waarschijnlijk extra in de gaten."
Geen vergunning
De demonstratie van vandaag werd maanden geleden al aangekondigd door Nasser Zafzafi, de leider van volksbeweging Hirak. Hij werd eind mei opgepakt en zit sindsdien vast. Volgens de autoriteiten is er geen vergunning aangevraagd, maar de demonstranten van de Hirak-beweging zeggen dat zo'n aanvraag helemaal niet nodig is.
De afgelopen maanden waren er al meer demonstraties in het gebied. Sinds de dood van visverkoper Mohsin Fikri, in oktober vorig jaar, zijn er vrijwel dagelijks protesten, met name in Al Hoceima en het naastgelegen Imzouren.
De bewoners eisen betere voorzieningen, zoals een oncologisch centrum en een universiteit, meer banen en minder corruptie. "Maar vandaag gaat het de betogers vooral om de jongens die zijn opgepakt", zei Ikram Chiddi, bestuurslid van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland en van oorsprong afkomstig uit Al Hoceima.
Mensen gaan de straat op voor sociale rechten, maar worden vervolgens gearresteerd, geïsoleerd, gemarteld en gefolterd.
Ze noemde het een "groot theaterstuk". "Ze worden beschuldigd van massamoord. Voor heel grote zaken dus. Dat is de reden waarom mensen nu denken: dit kan zo niet."
Volgens Chiddi is er een grens overschreden. "Mensen gaan de straat op voor sociale rechten, maar worden vervolgens gearresteerd, geïsoleerd, gemarteld en gefolterd, zoals Amnesty International onlangs meldde."
Geannuleerd
Zelf is Chiddi er vandaag niet bij in Al Hoceima. Ze had een vlucht geboekt, maar die werd eerder deze week geannuleerd door het reisbureau. "Ik kreeg te horen dat er tot en met 20 juli niet gevlogen werd op Al Hoceima. Alleen door Royal Air Maroc."
Of die annulering iets te maken heeft, met de demonstratie van vandaag, kon ze niet zeggen. "Ik heb het niet uitgezocht. Ik heb nog wel gebeld met de reisorganisatie, maar die kende het verhaal niet."
Veel Nederlandse Marokkanen die afkomstig zijn uit het Rifgebied zijn wel afgereisd naar Al Hoceima. "Daar zitten veel vakantiegangers tussen, maar ook mensen die hun solidariteit willen tonen."
Chiddi volgt daarom de demonstratie tijdens een informatiebijeenkomst van haar vereniging. "We hopen dat we een livestream hebben, maar de afgelopen weken lukte dat niet. Internetverbindingen zijn heel erg zwak en bloggers die veel streamden, zijn opgepakt en zitten nu in de gevangenis."