Demonstranten raken slaags met de politie bij protesten in de Rif
NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse koning praat met partijen over onrust in de Rif

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

Koning Mohamed VI van Marokko heeft zaterdag de leiders van de politieke partijen bij zich geroepen om de situatie in de Rif te bespreken. Dat meldt nieuwssite Alyaoum24.com. Wat de uitkomst van het gesprek was, is niet bekend.

De demonstraties van de volksbeweging Hirak, die al ruim zeven maanden aanhouden, kregen een nieuwe impuls nadat de leider, Nasser Zafzafi, en een aantal andere activisten waren gearresteerd. Sindsdien is de sfeer in met name de noordelijke stad Al Hoceima en het naastgelegen Imzouren grimmig.

Intimidaties

Hoewel de demonstraties nog steeds vreedzaam verlopen, wordt op sociale media gesproken over intimidaties door ordetroepen en nachtelijke invallen en arrestaties bij mensen die hebben deelgenomen aan de demonstraties. Sommige mensen zouden zijn ondergedoken.

Online worden op grote schaal video's gedeeld waarin te zien is hoe ordetroepen deuren intrappen. Amnesty International spreekt van massa-arrestaties. Volgens officiële cijfers zijn er in de afgelopen uren 71 personen opgepakt.

Mishandeld

Inmiddels heeft Zafzafi vrijdag voor het eerst bezoek gehad van zijn advocaat. Die liet weten dat hij het naar omstandigheden goed maakt, maar dat hij tijdens zijn arrestatie mishandeld en vernederd is.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het overgrote deel van de arrestanten is, net als Zafzafi, overgebracht naar Casablanca. De procureur-generaal heeft bepaald dat ze daar worden berecht. Zafzafi is aangeklaagd voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Hij kan twintig jaar cel krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl