1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse Nederlanders protesteren: 'De wereld mag niet wegkijken'

In Rotterdam zijn honderden Marokkaanse Nederlanders de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de volksbeweging in de Marokkaanse Rif-regio. Met de betoging willen ze mensenrechtenschendingen en het onrecht dat er volgens hen heerst in de regio in het noorden van het land aankaarten.

Ook eisen de betogers de vrijlating van alle politieke gevangenen, onder wie protestleider Nasser Zafzafi. Hij werd maandag gearresteerd. "We willen aandacht voor wat er gebeurt in de Rif. De wereld mag niet wegkijken en de politiek moet hier iets aan doen", zegt Bouchra Banhammou van het comité Mohsen Fikri, de organisatie achter de demonstratie in Rotterdam. "De mensenrechten worden geschonden in Marokko. Dat horen wij via de mensen die daar zitten."

Volgens een van de demonstranten worden de mensen in het Rifgebied aan hun lot overgelaten. "De wegen zijn slecht, er zijn geen ziekenhuizen, universiteiten of andere voorzieningen waar ze gebruik van kunnen maken. En dat zijn ze nu zat."

Verder zegt ze dat de mensenrechten geschonden worden. Zo hoort ze schrijnende verhalen van haar familie die in de Rif woont. "Bijvoorbeeld van iemand die wel voor medicijnen betaalt, maar geen medicijnen krijgt toegediend. In plaats daarvan wordt diegene volgespoten met water. Wat daar gebeurt, is onmenselijk", zegt ze.

Onder de demonstranten in Rotterdam is ook oud PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Hij hield een toespraak bij de demonstratie. Volgens hem is het nu tijd om door te pakken. "De cirkel van zwijgend incasseren is doorbroken. Nu gaan wij door voor een rechtvaardige Rif, waar mensen goed kunnen leven. Voor vrijheid, gelijkheid en broederschap."

Invallen

Sinds de arrestatie van Zafzafi is de sfeer in Al Hoceima en het naastgelegen Imzouren grimmig. De demonstraties in het Rif verlopen tot nu toe vreedzaam, maar op social media wordt gesproken over intimidaties door ordetroepen en nachtelijke invallen en arrestaties bij mensen die hebben deelgenomen aan de demonstraties.

Inmiddels heeft de Marokkaanse koning de leiders van de politieke partijen bij zich geroepen om de situatie in de Rif te bespreken. Wat de uitkomst van dat gesprek was, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl