Bij een demonstratie tegen de coup in Ankara werd een pop van Gülen opgehangen
Aangepast

Nederland in zijn maag met honderden asielaanvragen Gülenisten

  • Gert Janssen

    verslaggever

  • Gert Janssen

    verslaggever

Na de mislukte coup in Turkije is het aantal Turkse vluchtelingen dat asiel heeft gevraagd in Nederland flink gestegen. Sinds juli vorig jaar hebben 377 Turken een asielverzoek ingediend. Het jaar daarvoor waren dat er 56.

Een groot deel van de Turkse asielzoekers dat nu komt, is waarschijnlijk Gülen-sympathisant of wordt beschuldigd van banden met de islamitisch geestelijke Fethullah Gülen. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van vorig jaar.

Terrorist en landverrader

"Ik heb het stempel van terrorist en landverrader gekregen, maar dat heb ik niet verdiend", vertelt een vrouwelijke Turkse wetenschapper die anoniem wil blijven. Vlak na de couppoging werd ze opgepakt door de politie omdat ze sympathie heeft voor het gedachtegoed van Gülen.

Voor de ogen van haar kinderen werd ze geboeid en afgevoerd. "Toen pas besefte ik hoe ernstig de situatie was. Mijn oudste dochter moest huilen en de kinderen begonnen te gillen." Na haar vrijlating wist de vrouw met hulp van een mensensmokkelaar met haar man en kinderen Turkije uit te vluchten naar Nederland.

Nederland in zijn maag met honderden asielaanvragen Gülenisten

Maar waar Duitsland en Noorwegen asiel verlenen aan Turken heeft Nederland voor een zogeheten 'verlengde procedure' gekozen. Dat houdt in dat de overheid maximaal vijftien maanden de tijd heeft om een beslissing over het asielverzoek te nemen.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot - jarenlang ambassadeur in Turkije - vindt het verstandig dat een Nederlands besluit over de asielaanvragen op zich laat wachten omdat Turkije een belangrijke partner is.

Eind mei begon het proces tegen de verdachten van de mislukte coup

"Het is een belangrijk land als het gaat om handel en economie. En het is onze bondgenoot in de NAVO. Dat betekent dat je zo'n kleine bom, zoals hier is neergelegd in de vorm van deze asielverzoeken, best op de lange baan kunt schuiven", zegt Bot.

Volgens de oud-minister kan Nederland een besluit daarover wel twee of drie jaar uitstellen. "Zolang je tegen die mensen zegt dat je er serieus naar kijkt."

De situatie in Turkije is drastisch verslechterd, met name sinds de mislukte couppoging.

Kati Piri

PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur voor het Europees parlement, is het oneens met Bot. "Die honderden mensen kun je niet de dupe laten worden van de mogelijke consequenties voor de diplomatieke relatie tussen Turkije en de Europese Unie. Die is sowieso al niet goed. Zorg ervoor dat deze mensen snel bescherming krijgen."

Volgens Piri is het een stuk onveiliger geworden in Turkije. "De situatie daar is drastisch verslechterd, met name sinds de mislukte couppoging. Er zitten nu nu 50 duizend mensen in de gevangenis en 150 duizend zijn er ontslagen. Het ziet er niet naar uit dat dat de komende weken of maanden gaat verbeteren."

De Turkse wetenschapper gaat ervan uit dat haar asielverzoek uiteindelijk wordt goedgekeurd. "Ik kan niet terug naar mijn land. Dat beseft Nederland ook. Ik hoop dat onze aanvraag uiteindelijk gehonoreerd zal worden. Zodat ik geen last meer ben voor dit land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl