Koe met jurk in herexamen Frans: 'erger dan echte examen'
Net als bij de eindexamens Frans klagen docenten nu ook over fouten in de herexamens. "Die van het vmbo en de havo vallen mee, maar het vwo-herexamen is erger dan het echte examen", zei Charlotte Goulmy, een van de ontevreden docenten in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is meer protest en dat is heel jammer en verdrietig."
Zelf telde ze zes fouten in het vwo-herexamen. "Maar andere docenten hebben het over acht fouten. Daar is onderling discussie over, maar ik kom tot zes." Op Facebook verzamelden docenten Frans de door hen ontdekte fouten.
Goulmy noemde zelf een vraag als voorbeeld. "Daar waren alle mogelijkheden oké. Dan kun je niet kiezen. En het 'goede' antwoord was ook nog eens het minst logisch. Toch is er maar een antwoord dat ik goed mag rekenen als docent."
Als een leerling het verkeerde antwoord kiest, heeft die pech. "Dat kun je niet uitleggen. Als ik als docent bij een vraag al niet goed weet welk goed antwoord ik moet geven, dan moet dat voor leerlingen nog meer een probleem zijn. Die kunnen er dus op zakken."
Een ander voorbeeld is een vraag uit het havo-herexamen, die ging over La vache qui rit, de lachende koe. "Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) wilde maar niet toegeven dat robe rouge in dit geval niet rode jurk, maar rode vacht betekende. De CvTE heeft toch 24 uur volgehouden dat de koe een jurk aanhad. Ze snapten de kritiek niet."
Goulmy heeft vooral kritiek op de starre houding van het CvTE. "Je moet een heel circus optuigen om je gelijk te halen. De examens worden gemaakt door docenten, maar die worden gecontroleerd door mensen van het CvTE die zich experts noemen. Maar ik denk echt dat ze het niet kunnen."
Bij de reguliere eindexamens Frans waren er, met name over het vwo-examen, soortgelijke klachten. Na een correctie door het CvTE bleven er twee fouten over, zeiden klagende docenten. Wel paste het college na kritiek de normeringsterm aan. Het CvTE houdt vol dat dat niet gebeurde vanwege de kritiek.