'Gevaarlijke situatie', Rusland bijt van zich af boven Syrië
Vliegtuigen en drones van de internationale coalitie kunnen boven Syrië zonder pardon worden neergeschoten. Rusland maakte dat gisteren duidelijk en als gevolg is Australië nu gestopt met bombarderen.
Alles wat ten westen van de rivier de Eufraat rondvliegt, waar de Assad-regering grotendeels de dienst uitmaakt, zien de Russen als een doelwit. Een reactie op het neerhalen van een Syrisch gevechtsvliegtuig door de VS afgelopen zondag.
"Een duidelijk signaal tegenover Amerika: luister, je kunt hier niet zomaar doen wat je wilt", zegt Bertus Hendriks van onderzoeksinstituut Clingendael. "Wij zijn hier op uitnodiging van de regering en jullie moeten onze belangen respecteren. Dit is nu al de tweede keer." Hij verwijst naar de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis in april.
Hendriks noemt het een gevaarlijke situatie. Washington en Moskou hadden eerst nauw contact over luchtoperaties om misverstanden en mogelijke escalatie te voorkomen. Dat contact is voorlopig opgeschort, met een verhoogd risico op een confrontatie tot gevolg.
Toch denkt Hendriks dat zoiets niet snel gebeurt. "Poetin is geen impulsief persoon die grote risico's neemt. Het is misschien niet veel meer dan een ernstige waarschuwing."
Zowel Rusland als Amerika zit er helemaal niet op te wachten dat bijvoorbeeld een van hun straaljagers wordt neergeschoten boven Syrië. Dat lijkt, samen met de gewenste vernietiging van IS, een van de weinige gemeenschappelijke belangen van de twee wereldmachten in een land, waar al zes jaar een burgeroorlog woedt.
President Assad wil met steun van bondgenoten Rusland en Iran de volledige controle over zijn land terugkrijgen. Hij heeft de vijf grootste steden in handen en wil zo snel mogelijk Deir el-Zour heroveren. Dat is een belangrijke stad in het oosten.
Assad kan er een landroute tussen Libanon, Syrië, Irak en Iran creëren. Iran heeft afgelopen weekend voor het eerst in jaren een raketaanval uitgevoerd om het Syrische regime te helpen aan de overwinning in het oosten.
Slag om Raqqa
De Koerdische milities (YPG en SDF) vechten met steun van de VS de slag om IS-bolwerk Raqqa. Ook tegen de troepen van Assad wordt gestreden en zijn ook aanvaringen met het Turkse leger in het noorden van Syrië.
Kortom: zelfs als IS volledig verslagen zou zijn, dan is het nog maar de vraag wanneer de burgeroorlog voorbij is. "Die onduidelijke situatie zal nog wel een tijd duren", zegt Hendriks.