Macron in de cockpit van een Airbus A400M tijdens een vliegshow
NOS NieuwsAangepast

Vliegende start voor Macron, maar nog wel obstakels te overwinnen

Het aantal zetels is iets lager uitgevallen dan verwacht, maar met ruim 60 procent van de zetels in de Assemblée Nationale kan de Franse president Emmanuel Macron aan de slag met zijn hervormingsplannen. Het is een megascore, zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal, maar er blijven nog wel wat obstakels over voor de president: de nieuwkomers, de Senaat en de vakbonden.

Allereerst is er die enorme nieuwe fractie van Macrons partij La République En Marche! in het parlement. Ruim 350 parlementsleden krijgt de partij (samen met bondgenoot MoDem), en ongeveer de helft daarvan is nieuw. "Over die nieuwkomers doen twee theorieën de ronde. De eerste is: het zijn allemaal amateurs, dus ze zullen wel voor Macron doen wat ze moeten doen", aldus Renout. "De andere theorie is: het zijn allemaal nieuwkomers met allemaal verschillende achtergronden. Die zouden het ook wel eens over allerlei dingen oneens kunnen zijn."

President Macron bij een herdenking van het Franse verzet gisteren

Een ander vraagteken voor Macron is de Senaat, waarin zijn partij nog geen enkele zetel heeft. De nieuwe leden worden pas in september gekozen. En dan zijn er nog de vakbonden. Die zijn al acties aan het voorbereiden tegen de liberale hervormingen die de president wil doorvoeren.

Macron moet binnenlands verdienen wat hij Europees voor elkaar wil krijgen.

René Cuperus

In Nieuwsuur betoogde Volkskrant-columnist René Cuperus dat de grote uitdaging voor Macron wordt om de vele Fransen mee te krijgen die helemaal niet zijn gaan stemmen. Hij heeft maar een deel van de Fransen overtuigd van zijn missie. "Lukt het hem om de breuken in de Franse samenleving te lijmen? De breuken in de banlieues en de breuken met de aanhang van Marine Le Pen?" "Dat zijn ook breuken die in heel Europa spelen. Het was misschien beter geweest als er een sterkere oppositie tegen Macron in de Assemblée was gekozen. Nu krijg je de straat tegen de staat, en het is maar afwachten waar dat toe leidt."

Het Franse dna

Cuperus heeft er toch vertrouwen in dat het de president gaat lukken, ook omdat hij niet alleen nieuwkomers achter zich heeft staan, maar ook een team van ervaren politici en experts. "Die staan om Macron heen om het hervormingsprogramma kans van slagen te geven."

Hij heeft daarbij geen last van nostalgie zoals veel oudere Franse politici, stelt Mia Doornaert, voormalig correspondent in Frankrijk. "Die zijn nog van de tijd dat de halve wereld Frans sprak en het land een baken in de wereld was. Nu spreekt de hele wereld Engels. Dat staat haaks op het Franse dna, maar Macron is in die nieuwe wereld opgegroeid."

President Macron en bondskanselier Merkel tijdens een ontmoeting in Berlijn

Macron wil een sterke EU: met bijvoorbeeld een Europese minister van Financiën en een Europees leger. Hij kan volgens Cuperus rekenen op steun uit Brussel en Berlijn. "Duitsland wil dat Macron slaagt en dat de brexit mislukt, zodat niet nog meer landen de EU verlaten. Daar zullen ze veel geld voor overhebben."

Voorwaarde voor de steun is wel dat Macron erin slaagt de Franse begroting op orde te krijgen. Doornaert: "Merkel heeft gezegd: mijn grootste probleem is de zwakte van Frankrijk. Als Macron succes wil hebben moet hij één ding doen: een einde maken aan het begrotingstekort. Anders is hij niet geloofwaardig."

"Duitsers wantrouwen de Fransen", zegt Cuperus "Ze houden niet van laksheid, van regels maken voor anderen en ze zelf niet nakomen. Macron moet binnenlands verdienen wat hij Europees voor elkaar wil krijgen."

Eén horde heeft de president alvast genomen: hij heeft in sneltreinvaart korte metten gemaakt met het minderwaardigheidscomplex van de Fransen. Cuperus: "Na de bling-bling van Sarkozy en de sukkel Hollande heeft hij, als een bijna Napoleon-achtige figuur, het presidentschap weer cool gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl