NOS NieuwsAangepast

Absolute meerderheid voor partij president Macron

De partij van president Macron, La République en Marche!, heeft een absolute meerderheid in het parlement behaald. De beweging van Macron haalde 308 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale. Samen met zijn bondgenoten - verenigd onder de naam MoDem - kan de president rekenen op zeker 350 zetels.

De overwinning is daarmee iets minder groot dan werd voorspeld, maar de klap voor de gevestigde Franse politieke orde blijft enorm.

Zo hebben de socialisten een ongekend aantal zetels verloren. De afgelopen regeerperiode was de Parti Socialiste de grootste in het parlement met 273 zetels. Nu valt de partij van ex-president Hollande terug naar slechts 29 zetels, het laagste aantal in decennia.

Het opkomstcijfer is historisch laag met zo'n 43 procent. Nog nooit gingen er zo weinig Franse kiesgerechtigden naar de stembus.

"Ongelooflijke prestatie"

Volgens de uitslagen van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken worden de Republikeinen de grootste oppositiepartij met 113 zetels. De leider van de partij, Francois Baroin, wenst Macron veel succes en zegt dat hij genoeg zetels heeft om gehoord te worden.

Het Front National gaat van twee naar acht zetels in de Assemblée; FN-leider Marine Le Pen won in haar kiesdistrict.

De 39-jarige Macron richtte de partij vorig jaar op en is snel populair geworden. Correspondent Frank Renout noemt zijn overwinning een ongelooflijke prestatie. "Hij was drie jaar geleden nog een grote onbekende."

Volk nog overtuigen

De lage opkomst betekent dat Macron ondanks zijn overwinning zijn geplande hervormingen waarschijnlijk niet gemakkelijk zal kunnen doorvoeren. "Het parlement heeft hij in zijn zak. Maar het volk moet hij nog overtuigen", zegt Renout. "De vakbonden voelen zich gesterkt door het lage opkomstcijfer. Voor hen is dat een opsteker."

Daarnaast heeft Macron nog geen enkele zetel in de senaat. Ook die kamer moet wetten goedkeuren. In september wordt er gestemd over een nieuwe senaat.

Legitimiteit parlement

Volgens Front National-leider Marine le Pen ondermijnt de lage opkomst de legitimiteit van het nieuwe parlement. Le Pen zegt dat Macron wel de meerderheid in het parlement heeft, maar dat zijn ideeën behoren tot een minderheid in het land.

Macron wil onder meer belastingverlaging voor bedrijven, een kleinere overheid en versoepeling van het ontslagrecht. De voormalige linkse presidentskandidaat Mélenchon zegt dat er verzet zal komen tegen de hervormingsplannen. Volgens hem duidt de lage opkomst op een algemene staking van de kiezers.

Experts noemen ook 'verkiezingsmoeheid' als oorzaak. In de afgelopen twee maanden werden de Fransen vier keer opgeroepen om te stemmen. Twee keer voor de presidentsverkiezingen en twee keer voor de parlementsverkiezingen.

Schoon schip

Macron heeft ruim 500 kandidaten, waarvan de helft vrouw is. Macron wil schoon schip maken in de Franse politiek. De helft van zijn kandidaten heeft geen of weinig ervaring in de politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl