De Franse verkiezingen in 11 getallen
NOS NieuwsAangepast

De Franse verkiezingen in 11 getallen

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Meer dan 30 procent van de stemmen. Dat kreeg de partij van de Franse president Emmanuel Macron vorig week, Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Vandaag is de tweede ronde en het is erop of eronder, voor Macron en voor heel veel anderen.

De Franse parlementsverkiezingen, uitgelegd in cijfers.

577

Is het aantal zetels in het parlement en ook het aantal kiesdistricten in Frankrijk. Elk district kiest één parlementslid. Dus het is winner takes all. Eindig je als tweede in een kiesdistrict - zelfs met bijvoorbeeld 45 procent van de stemmen - dan krijg je niks.

4

Het aantal kiesdistricten waar vorige week al meteen in de eerste ronde een winnaar was. Diegene kreeg meer dan 50 procent van de stemmen. In alle andere kiesdistricten behaalde niemand meer dan de helft van alle stemmen. Daar wordt nu dus opnieuw gekozen tussen de twee grootste kanshebbers.

Macron (links) en Le Pen nadat ze hun stem uitbrachten

573

Parlementsleden worden dus nog vandaag gekozen (577 min die 4).

1146

Kandidaten van alle gezindten doen in het hele land mee aan deze tweede kiesronde. Van hen is 60 procent man en 40 procent vrouw.

47

Het verwachte opkomstpercentage bij de verkiezingen vandaag. Dat zou de laagste opkomst in de recente Franse geschiedenis zijn. Vooral de aanhang van het rechts-populistische Front National is van plan thuis te blijven.

1,1

Is het percentage stemmen dat de Franse Partij voor de Dieren vorige week bij de eerste ronde kreeg. Dat wordt als een bemoedigende score gezien: de partij bestaat pas een half jaar.

400

Het minimale aantal zetels dat, naar verwachting, gewonnen gaat worden door de partij van president Macron, La République en Marche. Dat zou 70 procent van alle zetels zijn, waarmee Macron vrijwel ongestoord al zijn wetten kan laten aannemen.

25

Zo weinig zetels kan de Socialistische Partij winnen. Een historische nederlaag: de regeringspartij is nu nog de grootste in het parlement met 284 zetels. Op internet is, bij wijze van grap, het partijkantoor in Parijs al te koop gezet: zeer geschikt als museum. Wel renovatie nodig.

5

Is het aantal zetels dat het Front National mogelijk krijgt. Nu heeft de partij er nog maar 2, maar 5 is nog ver weg van de 15 zetels die nodig zijn om officieel een parlementsfractie te mogen vormen. Als fractie krijgt een partij meer spreektijd, meer invloed in commissies en meer subsidie.

50

Het percentage nieuwkomers van de kandidaten van Macron. Het zijn advocaten en ondernemers, brandweermensen en (een enkele) werkloze. Ze hebben niet of nauwelijks politieke ervaring en komen voor het eerst van hun leven in het parlement terecht.

2012

Is het jaar dat Handboek om te overleven in de Assemblée Nationale verscheen van de socialistische politicus Jean-Jacques Urvoas: een praktische wegwijzer in de Franse politiek en in de krochten van het epicentrum van de democratie: het parlement. Het boek wordt nu als een aanrader gezien voor alle nieuwkomers van Macron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl