Protest tegen de opening van een nieuwe centrale in Zuid-Korea (2015)
NOS NieuwsAangepast

Kernenergie-reus Zuid-Korea schrapt plannen nieuwe centrales

Zuid-Korea, een van de grootste kernenergieproducenten ter wereld, ziet af van de bouw van nieuwe centrales. Ook zal de levensduur van de werkende kerncentrales niet worden opgerekt. Dat heeft de nieuwe president Moon Jae-in bekendgemaakt bij de sluiting van de oudste kerncentrale van het land. Die is na 40 jaar buiten bedrijf gesteld.

De vorige maand aangetreden Moon beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om het energiebeleid radicaal om te gooien. Nu is kernenergie nog goed voor een derde van de stroombehoefte van de Zuid-Koreanen. De regering wil dat het land minder afhankelijk wordt van kernenergie en van vervuilende kolencentrales.

Eerder besloot Moon Jae-in al om tien verouderde kolencentrales te sluiten.

Fukushima

In Zuid-Korea zijn 25 kerncentrales in bedrijf, het land is de op vier na grootste producent van kernenergie ter wereld. Maar de steun onder Zuid-Koreanen voor kernenergie is afgenomen, vooral na de meltdown en de lekkages in de reactoren in het Japanse Fukushima in 2011. Ook tobt het land met het vinden van veilige opslagplaatsen voor het kernafval van de centrales.

Over veertig jaar moet het land daarom kernenergievrij zijn, vindt president Moon Jae-in.

Zuid-Korea beschikt niet over eigen olie- of gasbronnen. Moon wil daarom zwaar inzetten op duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie en groene stroom uit biomassa. In 2030 moet 20 procent van de energiebehoefte van het land worden gedekt door schone energie; nu bestaat het aandeel van groene stroom in de totale energieproductie uit 5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl