Aanhangers van Moon-Jae-in
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreanen kiezen opvolger afgezette president

Zuid-Korea kiest vandaag een opvolger van de afgezette president Park Geun-hye. Favoriet is de liberale oppositieleider Moon Jae-in. Hij wil de banden met Noord-Korea aanhalen. Moon wil weer een diplomatieke relatie met Pyongyang.

De verkiezingen komen twee maanden na het vertrek van Park, die is verwikkeld in een corruptieschandaal. Ze zou onder meer een vriendin van haar hebben geholpen bij het afpersen van bedrijven.

Oppositieleider Moon Jae-in met zijn vrouw op een stembureau

Parks mogelijke opvolger Moon is een 64-jarige voormalige activist. Hij zat in de jaren 70 enkele maanden vast vanwege protesten tegen de toenmalige president, de vader van Park. In 2012 verloor hij van haar de presidentsverkiezingen. "Moon is de zoon van Noord-Koreaanse vluchtelingen en is in Seoul een bekende mensenrechtenadvocaat", zegt correspondent Marieke de Vries.

Raketsysteem

Moon wil de jeugdwerkloosheid aanpakken. Hij is populair onder jonge kiezers. Verder wil hij breken met de harde opstelling tegen Noord-Korea van de afgelopen jaren. Hij zegt dat een dialoog de angel uit het conflict kan halen.

Moon is ook kritisch over de samenwerking met de Verenigde Staten. "We moeten leren om nee te zeggen tegen de Amerikanen", zei hij eerder dit jaar. Moon heeft eerder gezegd dat hij de installatie van het gezamenlijke raketsysteem wilde heroverwegen. "Maar door de toegenomen spanningen met Noord-Korea lijkt hij enigszins een draai te hebben gemaakt", zegt Marieke de Vries.

Een demonstrant tegen het raketschild Thaad

Eén ronde

De Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen worden in één ronde beslist: de kandidaat met de meeste stemmen wint. Vanavond is bekend wie de opvolger van Park is en het nieuwe staatshoofd gaat morgen meteen aan de slag.

De grootste uitdagers van Moon zijn de steenrijke softwareontwikkelaar Ahn Cheal-soo en de conservatieve kandidaat Hong Joon-pyo. Verwacht wordt dat uiteindelijk tachtig procent van de kiesgerechtigden z'n stem uitbrengt.

Zuid-Korea kiest opvolger van afgezette president Park

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl