Er wordt gestemd over een opvolger van president Park, die strafrechtelijk wordt vervolgd
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreanen in mei naar stembus voor nieuwe president

Zuid-Korea kiest op 9 mei een nieuwe president. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Seoul bekendgemaakt, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De nieuwe president volgt Park Guen-hye op, die is afgezet. Het hooggerechtshof van Zuid-Korea besliste vorige week dat Park niet langer mag aanblijven, omdat ze is verwikkeld in een corruptieschandaal. Het parlement in Seoul had in december al besloten dat ze het veld moest ruimen. Ook demonstranten eisten de afgelopen maanden haar aftreden.

Park stuurde toespraken naar een vertrouweling om te herschrijven. Mogelijk kreeg die vertrouweling daardoor gevoelige informatie in handen. En ze zou Zuid-Koreaanse bedrijven als Samsung hebben overgehaald om tientallen miljoenen dollars aan smeergeld aan haar te betalen. Topman Lee Jae-yong van het elektronicaconcern is vanwege deze affaire aangeklaagd voor corruptie, omkoping en verduistering.

Oppositieleider

Nu Park is afgezet, kan ze strafrechtelijk worden vervolgd. Ze is inmiddels gedagvaard en wordt volgende week dinsdag ondervraagd. Als president was ze onschendbaar.

De liberale oppositieleider Moon Jae-in wordt gezien als grootste kanshebber om Park op te volgen. Hij verloor vijf jaar geleden nog de presidentsverkiezingen van Park.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl