Comeys verklaring betekende voor links en rechts iets heel anders
Twee-en-een-half uur sprak oud-FBI-directeur Comey vandaag met de inlichtingencommissie in de Amerikaanse senaat over zijn gespannen relatie met president Trump. Het beeld dat Amerikanen kregen van de hoorzitting wordt grotendeels bepaald door de politieke kleur van het medium dat ze volgen.
Gevestigde kranten als The Washington Post en The New York Times hadden het vooral over hoe Comey de president betichtte van leugens. De FBI-baas was zelfs memo's gaan bijhouden om zijn standpunt te kunnen bewijzen als de president hem tegensprak. Het leek er volgens hem op dat de president zinspeelde op een einde aan het onderzoek naar zijn banden met Rusland.
Rechtse media benadrukten juist dat Comey expliciet verklaarde dat Trump hem nooit met zoveel woorden heeft gevraagd het onderzoek naar Flynn te staken, iets waar ook Trumps advocaat op hamerde. Op de vraag of er sprake was van een obstructie van de rechtsgang antwoordde Comey immers: "Ik weet het niet, het is Bob Muellers (de speciale aanklager) taak om dat uit te zoeken."
"Trumps advocaten zullen opgelucht adem hebben gehaald", concludeerde Fox News.
Grap?
Sites als Fox News, The Daily Caller en de controversiële, uiterst rechtse nieuwssite Breitbart waren meer geschokt door Comeys bekentenis dat hij zijn aantekeningen via een vriend liet lekken naar de media. Aanhangers van Trump zagen een samenzwering. "Comey gaf toe dat hij lekte en een netwerk heeft om informatie die de president beschadigt te lekken", aldus Breitbart.
Ook Donald Trump jr., een zoon van de president, reageerde verbaasd op de onthulling. "Zei Comey nou dat hij een vriend iets naar de pers liet lekken? Is dit een grap?"
Terwijl links uitgebreid inging op het ongemakkelijke gevoel dat Comey kreeg van zijn gesprekken met Trump, wees het rechtse kamp erop dat Comey zich ook onder Obama ongemakkelijk had gevoeld. Zo voelde hij zich onder druk gezet om de kwestie over de e-mails die Hillary Clinton via haar privéserver verstuurde een 'zaak' te noemen in plaats van een 'onderzoek'.
Ook werd er breed ingegaan op een berucht onderonsje tussen Bill Clinton en minister Lynch, op het vliegveld van Phoenix. De justitieminister bood later excuses aan, omdat de ontmoeting riekte naar beïnvloeding. "Dit was de zoveelste druppel in de emmer", verzuchtte Comey over het incident.
Al met al probeerden aanhangers van Trump vooral het belang van de hoorzitting te bagatelliseren. "We voorspelden dit al: het was a giant nothing-burger", meende Breitbart.
Donald Trump jr. vond dat niet zijn vader, maar Comey zelf geschaad was door de hoorzitting. "Het ging om zijn eigen karakter: lekken, toegeven zwaktes en meten met twee maten. Kom op zeg."