Aleksei Korotaev
Aangepast

Komst omstreden geldschieter is splijtzwam voor Roda JC

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

Roda JC wist afgelopen zondag op het nippertje degradatie te ontlopen, maar daarmee is de club nog lang niet uit de problemen. Eerder deze week stapte de voorzitter van de raad van commissarissen op. Zijn vertrek tekent de verdeeldheid in de Limburgse voetbalsoap.

Sinds de komst van investeerder Aleksei Korotaev (30) eind januari 2017 is het onrustig bij de voetbalclub. De Zwitserse Rus uit Dubai stortte zich als aandeelhouder vol overgave op de voetbalclub uit Kerkrade. Met zijn miljoenen moest de club de top bestijgen, de Champions League in.

Van Stokrom stapt op

Maar vlak nadat Korotaev een belang nam in de Limburgse club, stapte al een van de commissarissen op. Wout van Stokrom mocht geen persoonlijk gesprek met de nieuwe mede-eigenaar voeren voor het contract opgesteld werd. "Het argument van de directie bang te zijn voor het uitlekken van informatie beschouw ik als een misplaatst wantrouwen aan mijn integriteit", schreef Van Stokrom in een brief die in handen is van Nieuwsuur.

"Ik kan en wil geen verantwoordelijkheid dragen voor dit, voor Roda JC enorm belangrijke besluit, zonder een persoonlijke indruk en oordeelsvorming", motiveerde Van Stokrom zijn beslissing om op te stappen.

'Een hele goede jongen'

Clubeigenaar Frits Schrouff (77) noemt de komst van Korotaev juist "een droomkans". Schrouff redde Roda JC anderhalf jaar geleden van de ondergang, stak veel geld in de club, maar wil zijn aandelen nu graag kwijt aan de Zwitserse Rus. "Een droomkans, die vlug getorpedeerd werd."

Want vrij snel na het overmaken van de eerste miljoenen belandde Korotaev in de cel in Dubai na het uitschrijven van een ongedekte cheque. Door zijn hechtenis kan de aandelenovername niet worden afgerond en blijft het resterende geld achterwege.

"Ik heb nog alle hoop dat het lukt", verklaarde Schrouff zondag. "Van Aleksei weet ik zeker dat het een goede jongen is, een hele goede jongen, die het hart op de juiste plaats heeft."

Ik kan en wil geen verantwoordelijkheid dragen voor dit, voor Roda JC enorm belangrijke besluit.

Brief Wout van Stokrom

Die opstelling van de clubeigenaar was een doorn in het oog van voorzitter Harm Wiertz van de raad van commissarissen van Roda. Hij stapte eerder deze week ook op vanwege een "verschil van inzicht omtrent de wijze waarop toezicht gehouden moet worden".

Volgens Wiertz kan de club zich niet langer blindstaren op nieuwe buitenlandse investeerders en is het noodzakelijk om terug te keren naar de basis: het Limburgse achterland.

Daarmee zit Wiertz op dezelfde lijn als burgemeester Jos Som van Kerkrade, die het ongezond vindt dat één grote investeerder de baas is. "Het is belangrijk dat er heel veel kleinere sponsoren zijn om duidelijk te maken dat je een goede basis hebt. Ik denk dat dat voor de toekomst het enige juiste is om niet afhankelijk te zijn van één grote geldschieter", zegt Som.

Meer koppen gerold

Ook de spelers hebben last van de bestuurlijke onrust bij de club. Volgens Nathan Rutjes probeert het team zich daar zoveel mogelijk voor af te sluiten. Maar dat is soms lastig.

'Het is natuurlijk allesbehalve rustig geweest'

Het opstappen van de helft van de raad is een hard gelag voor de club uit Kerkrade. Afgelopen maanden zijn er met het ontslag van de technisch directeur en de hoofdtrainer al meer koppen gerold. Hoe het verder moet met de club is niet duidelijk.

Want Roda JC blijft na het alles-of-niets-duel met aartsrivaal MVV een jaartje behouden in de Eredivisie, maar met al die vacante posities, een krappe clubkas en verschillen van inzicht zal het seizoen 2017/2018 vooral in het teken staan van overleven.

Roda JC diep verdeeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl